Lovitură de stat militară în Niger - VIDEO

Un consiliu militar din Niger a anunţat la postul public de radio suspendarea Constituţiei după o lovitură de stat survenită joi care s-a soldat cu numeroşi morţi şi răniţi, în vreme ce preşedintele Mamadou Tandja a fost "dus" într-un loc necunoscut, potrivit miniştilor.

49 afișări
Imaginea articolului Lovitură de stat militară în Niger - VIDEO

Preşedintele Mamadou Tandja a fost "dus" într-un loc necunoscut (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Consiliul suprem pentru restaurarea democraţiei (CSDR), al cărui purtător de cuvânt sunt, a decis să suspende Constituţia celei de-a şasea republică şi să dizolve toate instituţiile care s-au format în baza acesteia", a anunţat colonelul Goukoye Abdoulkarim pentru postul de radio Vocea Sahel.

Alături de el se afla colonelul Dijibrilla Hima Hamidou, supranumit Pele, comandantul celei mai importante zone de apărare a Nigerului, potrivit imaginilor difuzat de postul public de televiziune din Niger.

Consiliul l-a desemnat preşedinte pe comandantul unei unităţi militare care dispune de vehicule blindate, Salou Djibo.

CSDR a declarat starea de asediu şi a închis frontierele terestre şi aeriene, făcând apel la populaţie să-şi păstreze calmul.

Miniştrii au declarat că au fost sechestraţi în cadrul unei şedinţe de Guvern.

"Nu avem libertate de mişcare, nu putem ieşi (din ţară). L-au luat pe Mamadou Tandja", a declarat unul din miniştri, contactat telefonic de AFP.

"Nu ştim ce s-a întâmplat (...) dar avem telefoane mobile şi suntem acolo unde trebuia să aibă loc şedinţa de Guvern. L-au luat pe preşedinte", a confirmat un alt membru al Guvernului, sub acoperirea anonimatului.

Preşedintele Tandja, în vârstă de 71 de ani, şi consilierul său "ar fi reţinuţi într-o garnizoană din Tondibia", situată la circa 20 de kilometri de capitală, au afirmat oficiali sub protecţia anonimatului.

Potrivit acestor surse, mai mulţi miniştri ar fi reţinuţi la sediul Consiliului superior pentru comunicare, din apropierea palatului prezidenţial.

CSDR a anunţat în noaptea de joi spre vineri că Guvernul a fost "dizolvat".

Nigerul, o ţară săracă din regiunea Sahel, dar al treile producător mondial de uraniu, se confruntă cu o criză politică gravă generată din dorinţa preşedintelui de a rămâne la putere cu orice preţ după încheierea mandatului său.

Potrivit martorilor oculari, în cursul zilei au putut fi auzite focuri de armă, în special în apropierea preşedinţiei, trase cu armament greu pe străzile capitalei.

Nici un bilanţ oficial referitor la posibilele victime nu a fost comunicat joi seara, dar, potrivit martorilor şi unei surse medicale, cel puţin trei sau patru militari au fost ucişi într-un vehicul blindat vizat de un obuz şi "circa zece" militari au fost răniţi joi la Niamey.

Un oficial francez de la Paris a afirmat că o tentativă de lovitură de stat este în curs de desfăşurare în Niger şi că "(preşedintele Mamadou) Tandja nu este într-o poziţie bună".

Autorităţile de la Paris le-au cerut joi cetăţenilor francezi din Niamey să nu-şi părăsească locuinţele.

Potrivit unei surse diplomatice franceze, "se ştia că o parte din armată se opune (măsurilor luate de) Tandja şi loviturii sale de forţă constituţională, dar se credea că acea parte este minoritară".

"Există o tradiţie a loviturilor de stat în această ţară, dar nu credeam că se va întâmpla atât de repede", a adăugat sursa.

Aflat de zece ani la putere, Tandja a dizolvat anul trecut Parlamentul şi Curtea Constituţională şi a obţinut în august prelungirea controversată a mandatului său ca urmare a unui referendum pe tema unei noi Constituţii.

Opoziţia, care a boicotat acest referendum, dar şi alegerile legislative controversate din octombrie, a denunţat o lovitură de stat, iar comunitatea internaţională a denunţat derapajele preşedintelui.

Aceasta este noua Constituţie pe care a constatat-o joi CSDR.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Philip Crowley, a precizat că prin acţiunile preşedintelui s-a putut declanşa "foarte bine" lovitura de stat, afirmând că Nigerul trebuie "să organizeze alegeri".

În cursul după-amiezii de joi, mai mulţi militari au fost mobilizaţi în apropierea palatului prezidenţial şi pe străzile adiacente.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici