Lucrările de realizare a unei breşe în Zidul Berlinului au fost suspendate

Lucrările de realizare a unei breşe într-o porţiune din Zidul Berlinului au fost suspendate luni, după ce promotorii unui proiect imobiliar de lux din acea zonă au anunţat că sunt dispuşi să ajungă la un compromis cu manifestanţii care protestează faţă de această iniţiativă.

147 afișări
Imaginea articolului Lucrările de realizare a unei breşe în Zidul Berlinului au fost suspendate

Lucrările de realizare a unei breşe în Zidul Berlinului au fost suspendate (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Investitorul Maik Uwe Hinkel, directorul companiei Living Bauhaus, care intenţionează să construiască un turn înalt în apropiere de Zidul Berlinului, un simbol al Războiului Rece, a declarat că "macaraua a fost oprită" şi a promis că "nu va retrage pentru moment alte segmente din zid". El a făcut aceste declaraţii pentru ediţia de luni a cotidianului berlinez B.Z., în condiţiile în care celelalte lucrări de pe şantier vor continua.

Aproximativ 100 de persoane s-au mobilizat în zorii zilei de luni - după manifestaţia de duminică, la care au participat aproape 6.000 de oameni - pentru a protesta faţă de acest proiect ce vizează realizarea unei breşe în East Side Gallery, un tronson de 1,3 kilometri al zidului, decorat cu aproximativ 100 de desene realizate de artişti din lumea întreagă.

Din cele 36 de apartamente din viitorul turn, 20 au fost deja vândute, afirmă Maik Uwe Hinkel. "Există în continuare posibilitatea ca primăria de sector să ne exproprieze şi să ne despăgubească. Însă nu acesta este obiectivul nostru", a adăugat el.

Luni, Robert Muschinski, liderul colectivului care protestează faţă de acest vast proiect imobiliar berlinez, spune că, pentru moment, pericolul a fost îndepărtat.

"Până la mijlocul lunii martie, nu se va mai întâmpla nimic", a declarat el în faţa manifestanţilor. Viitorul acestui proiect va fi analizat în timpul unei şedinţe, pe 18 martie, la care vor participa reprezentanţi ai protestatarilor, ai promotorilor imobiliari şi ai primăriei.

Vineri, în strigătele de protest ale manifestanţilor, o breşă a fost făcută în această atracţie turistică importantă din Berlin, care reprezintă cel mai mare tronson rămas din "Zidul de protecţie anti-fascistă" - potrivit numelui său oficial est-german -, care a divizat Berlinul din 13 august 1961 până pe 9 noiembrie 1989.

Noua breşă avută în vedere în East Side Gallery (în care au fost făcute deja mai multe pasaje) vizează în special stabilirea unui acces direct la blocul-turn de lux, care va fi construit de compania Living Bauhaus şi va avea o înălţime de 63 de metri.

Primăria doreşte totodată să asigure accesul la un pod pentru pietoni şi biciclişti, care va fi construit pentru râul Spree până în anul 2015.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici