Lukashenko a primit urări de la Putin, de ziua sa. Cei doi lideri se vor întâlni la Moscova

  • Lukashenko a împlinit 66 de ani, iar Putin l-a felicitat telefonic Cei doi lideri au stabilit o întâlnire oficială la Moscova
  • Kremlinul vrea să arate că îl sprijină în totalitate pe Lukashenko, în contextul în care protestele din Belarus, care cer demisia acestuia, iau amploare
943 afișări
Imaginea articolului Lukashenko a primit urări de la Putin, de ziua sa. Cei doi lideri se vor întâlni la Moscova

Lukashenko primeşte suportul Rusiei în conflictul de la Belarus

Vladimir Putin l-a sunat pe Alexander Lukashenko de ziua sa de naştere şi l-a invitat la Moscova, într-o încercare a Kremlinului de arăta susţinere faţă de protestele care se desfăşoară în Minsk, unde participanţii cer demisia preşedintelui Belarusului, relatează Reuters.

Lukashenko, care a împlinit 66 de ani, se confruntă cu proteste de amploare de mai multe săptămâni. Acestea au izbucnit imediat după ce el a câştigat din nou alegerile prezidenţiale cu un avans uriaş. Svetlana Tihanovskaia, contracandidata acestuia, a declarat că scrutinul a fost fraudat.

"A fost agreată o întâlnire în Moscova, care avea loc în următoarele săptămâni", reiese dintr-un comunicat al Kremlinului, imediat după ce a avut loc convorbirea telefonică dintre cei doi lideri.

Putin şi Lukashenko au discutat la telefon şi despre necestitatea consolidării relaţiilor dintre cele două state.

Belarusul este cel mai apropiat aliat al Rusiei din spaţiul ex-sovietic şi face parte din strategia de apărare europeană dezvoltată de Moscova. Cu toate acestea, Lukashenko este văzut de către ruşi ca un aliat incomod.

Rusia e hotărâtă să acorde sprijin imediat Belarusului, motiv pentru care Putin a înfiinţat o "unitate de forţă a poliţiei în rezervă" la cererea lui Lukashenko. Unitatea de forţă va fi detaşată doar în caz de necesitate.

Uniunea Europeană pregăteşte sancţiuni pentru Belarus, din cauza modului brutal în care a ales să reprime protestele. La auzul acestor declaraţii, Lukashenko a ameninţat că va întrerupe rutele de tranzit europene din Belarus.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici