Luna mai, cea mai sângeroasă din ultimii patru ani pentru civilii afgani

Conflictul din Afganistan a provocat moartea a 368 de civili în mai, ceea ce face ca aceasta să fie cea mai sângeroasă lună pentru civili de la începutul înregistrării victimelor conflictului, în 2007, a declarat sâmbătă Misiunea ONU în Afganistan (UNAMA).

263 afișări
Imaginea articolului Luna mai, cea mai sângeroasă din ultimii patru ani pentru civilii afgani

Luna mai, cea mai sângeroasă din ultimii patru ani pentru civilii afgani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În luna mai au fost ucişi 368 de civili şi alţi 593 au fost răniţi în timpul unor evenimente legate de conflictul din Afganistan.

"În mai au fost ucişi mai mulţi civili decât în oricare altă lună începând din 2007, când UNAMA a început să înregistreze victimele civile", a declarat Georgette Gagnon, directoarea departamentului pentru drepturile omului din cadrul UNAMA, într-un comunicat al misiunii ONU.

UNAMA precizează că insurgenţii sunt responsabili de 301 decese, respectiv 82 la sută din total, iar 45 pot fi atribuite forţelor proguvernamentale. Responsabilitatea celorlalte 22 de decese nu a putut fi stabilită, fiind provocate, majoritatea, de schimburi de focuri.

Majoritatea deceselor (119) şi rănilor (274) au fost provocate în mai de bombe şi mine artizanale, una dintre armele favorite ale insurgenţilor talibani.

"Marea majoritate a dispozitivelor explozibile din Afganistan sunt dotate cu mecanisme de declanşare prin presiune" şi provoacă victime la întâmplare, aminteşte UNAMA. "Folosirea masivă a acestor arme de către elementele antiguvernamentale este o încălcare a dreptului umanitar internaţional", subliniază aceasta.

Misiunea ONU urmează să publice la începutul lui iulie raportul privind pierderile civile pentru primul semestru din 2011. Potrivit ONU, 2010 a fost anul cu cele mai multe victime în rândul civililor, respectiv 2.777.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici