Lupte de stradă în China: protestatarii sunt nemulţumiţi că nu-şi pot retrage banii de la bancă VIDEO

Mai multe persoane care protestau în oraşul chinez Zhengzhou împotriva îngheţării depozitelor de către unele bănci au declarat că au fost rănite duminică, când personalul de securitate a dispersat mulţimea cu violenţă, potrivit Reuters.

7423 afișări
Imaginea articolului Lupte de stradă în China: protestatarii sunt nemulţumiţi că nu-şi pot retrage banii de la bancă VIDEO

Captură VIDEO

Băncile au îngheţat depozite în valoare de milioane de dolari în luna aprilie, spunând clienţilor că îşi modernizează sistemele interne. Băncile nu au emis niciun comunicat, susţin deponenţii.

De asemenea, niciuna dintre bănci nu a răspuns la e-mailurile şi apelurile telefonice jurnaliştilor prin care se solicitau comentarii. Presa chineză a relatat că depozitele îngheţate ar putea avea o valoare de până la 1,5 miliarde de dolari, iar autorităţile investighează cele trei bănci.

Aproximativ 1.000 de persoane s-au adunat duminică în faţa sucursalei din Zhengzhou a băncii centrale a Chinei pentru a cere măsuri.

Videoclipurile şi fotografiile de pe reţelele de socializare au arătat persoane fluturând bannere şi aruncând cu sticle de plastic în gărzile de securitate, dar şi protestatari agresaţi.

„Mă simt atât de jignit încât nici măcar nu pot să vă explic", a declarat pentru Reuters un protestatar, supranumit Zhang, în vârstă de 40 de ani.

Zhang a declarat că spera să recupereze aproximativ 170.000 de yuani (25.000 de dolari) depozitaţi la una dintre bănci. Zhang a mai spus că a suferit răni la picior. Personalul de securitate era mai numeros decât protestatarii, a precizat el.

„Nu au spus că ne vor bate dacă refuzăm să plecăm. Au folosit pur şi simplu difuzorul pentru a spune că încălcăm legea. Asta este ridicol. Băncile sunt cele care încalcă legea", a adăugat Zhang.

Băncile, printre care se numără Yuzhou Xinminsheng Village Bank şi Shangcai Huimin Country Bank, sunt investigate de autorităţi pentru strângere ilegală de fonduri, a relatat publicaţia de stat Global Times.

Peste 1.000 de deponenţi din întreaga ţară plănuiseră să se adune în Zhengzhou luna trecută pentru a încerca să-şi retragă banii, dar nu au putut să o facă atunci când codurile de sănătate COVID-19, care determină dacă o persoană poate călători, au trecut la statutul „interzis călătoriei".

Cinci oficiali au fost pedepsiţi ulterior pentru utilizarea abuzivă a sistemului de coduri de sănătate.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
china,
protest

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici