Lupte violente între armata israeliană şi combatanţii Hamas, în oraşul Gaza

Lupte violente se desfăşurau luni seara în mai multe cartiere din oraşul Gaza între armata israeliană şi combatanţii palestinieni, pentru prima dată de la începutul ofensivei terestre lansate sâmbătă, au declarat martori oculari palestinieni şi o sursă militară israeliană.

48 afișări
Imaginea articolului Lupte violente între armata israeliană şi combatanţii Hamas, în oraşul Gaza

Lupte violente între armata israeliană şi combatanţii Hamas, în oraşul Gaza (Imagine: Mediafax Foto)

Aripa armată a Hamas, Brigăzile Ezzedine al-Qassam, a afirmat într-un comunicat că a ucis "zece soldaţi" israelieni şi a rănit alţi 30 în aceste lupte.

Armata israeliană a refuzat orice comentariu imediat.

Potrivit martorilor oculari palestinieni, zeci de combatanţi ai Hamas, dar şi din cadrul mişcării Jihadul Islamic se confruntau cu armata israeliană în cartierul Shujaiya, în estul oraşului Gaza.

Lupte se desfăşurau şi în cartierul Zeitun, în estul oraşului încercuit de tancurile israeliene, potrivit unui purtător de cuvânt al Jihadului Islamic şi locuitorilor.

Artileria israeliană a ţintit masiv mai multe poziţii palestiniene în aceste două sectoare, unde elicopterele desfăşurau atacuri aeriene.

Potrivit unui jurnalist al AFP aflat pe teren, este vorba despre mai multe raiduri aeriene importante ale armatei israeliene de la lansarea operaţiunilor terestre de către armată sâmbătă seara, după o săptămână de atacuri aeriene împotriva Fâşiei Gaza.

O sursă militară israeliană a confirmat că militarii desfăşoară lupte crâncene în acest sector.

"Lupte foarte violente au loc la Shujaiya", a declarat un membru al Hamas sub acoperirea anonimatului. "Rezistenţa a întins capcane forţelor israliene şi a rănit şapte soldaţi", a declarat el. "Am amplasat mai multe explozive pe drum", a adăugat acesta.

Hamas a afirmat într-un comunicat că a lansat rachete antitanc împotriva a cel puţin şapte tancuri. Mişcarea Jihadul Islamic a afirmat, la rândul său, că unul dintre combatanţii săi a fost ucis în aceste confruntări.

Un purtător de cuvânt al Jihadului Islamic, Abu Ahmed, a precizat că membrii săi au participat la lupte. "O unitate a Jihdaului este implicată în confruntări cu militarii israelieni în estul Gaza. Ei au atacat linia din spate" a armatei.

"Comunicaţiile cu combatanţii noştri sunt pentru moment întrerupte, dar luptele continuă", a adăugat el.

Anterior, aripa militară a Hamas a afirmat că "mii" de combatanţi sunt pregătiţi să lupte împotriva armatei israeliene pe străzile din Fâşia Gaza.

"Am pregătit mii de combatanţi curajoşi care vă aşteaptă la fiecare colţ de stradă şi vă vor întâmpina cu foc şi fier", a afirmat Abu Obeida, purtătorul de cuvânt al Brigăzilor Ezzedine al-Qassam, într-o intervenţie la postul de televiziune al Hamas, Al-Aqsa.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici