Lupu a plecat din PCRM deoarece a fost umilit de către Voronin

Vladimir Voronin este "impulsiv si schimbător" şi ar trebui să fie demis de la conducerea PCRM, mai ales după ce l-a umilit în mod repetat pe Marian Lupu şi l-a determinat să părăsească partidul, a declarat fostul consilier prezidenţial Valeriu Reniţă.

358 afișări
Imaginea articolului Lupu a plecat din PCRM deoarece a fost umilit de către Voronin

Lupu a plecat din PCRM deoarece a fost umilit de către Voronin (Imagine: Radu Stefan/Mediafax Foto)

Reniţă susţine că 90 la sută dintre membrii Partidului Comunist din Republica Moldova (PCRM) vor ca Vladimir Voronin să nu mai conducă formaţiunea lor, relatează ProTV Chişinău.

"Am speranţa că la una dintre plenarele viitoare cineva îşi va asuma riscul şi va pune demiterea lui Voronin din fruntea PCRM pe ordinea de zi a partidului", a declarat Reniţă în cadrul unei emisiuni "În PROfunzime", adăugând că cel mai potrivit candidat pentru această funcţie ar fi deputatul Artur Reşetnicov.

Potrivit fostului consilier prezidenţial, Vladimir Voronin "are un caracter nestatornic, impulsiv şi schimbător", ia "singur deciziile în partid" şi "nimeni nu-l poate face să se răzgândească".

Mai mult, Valeriu Reniţă este de părere că Marian Lupu a plecat din PCRM pentru că Voronin obişnuia să îl umilească în mod public.

"Problema era de natură personală. Voronin îşi permitea, la adunările fracţiunii, să îşi bată joc de Lupu. Îl numea turist politic, se amuza de înălţimea lui. Unul dintre motivele (plecării sale din partid) cred că au fost problemele personale, omul are mândria lui", a afirmat Reniţă.

Oficiali PCRM au refuzat să comenteze declaraţiile lui Reniţă.

Referitor la Oleg Voronin, Reniţă a comentat că fiul liderului comunist "era businessman sub acoperire", "un om care se află sub călcâiul tatălui, care la primul semnal vine ca să dea raportul”.

Fostul consilier al lui Voronin nu a pledat niciodată pentru unirea cu România şi nu se consideră naţionalist.

"Am tratat cu respect cultura românească, literatura, deoarece de acolo am crescut mult ca individ", a declarat Reniţă, adăugând că "singura cale a Republicii Moldova este să se afirme" pe poziţii stataliste.

În 2009, Valeriu Renită şi-a suspendat calitatea de membru PCRM, dar nu a părăsit formaţiunea. Întrebat de ce a aderat la PCRM, fostul consilier a spus că "exista idea că nu te poţi menţine pe poziţia de consilier, nu poţi avansa dacă nu intri în partid".

Reniţă este de profesie jurnalist, iar din 2003 a început să lucreze la presedinţie în calitate de purtător de cuvânt al preşedintelui de atunci, Vladimir Voronin. El a contribuit, în 1992, la crearea primei agenţii independente de presă din Republica Moldova, Infotag, care, începând din 2001, a fost influenţată de politica comunistă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici