Macedonenii votează în cadrul alegerilor legislative anticipate

Macedonenii au început să voteze duminică în cadrul alegerilor legislative anticipate, într-un moment în care ţara întâmpină dificultăţi în calea integrării sale în instituţiile euro-atlantice.

20 afișări
Imaginea articolului Macedonenii votează în cadrul alegerilor legislative anticipate

Macedonenii votează în cadrul alegerilor legislative anticipate (Imagine: Mediafax/AFP)

Aproximativ 1,7 milioane de alegători sunt chemaţi să aleagă dintre 1.540 de candidaţi cei 120 de deputaţi. Secţiile de vot vor rămâne deschise până la ora 19.00 (20.00, ora României).

Scrutinul va fi monitorizat de 464 de observatori internaţionali şi de 5.811 observatori locali.

Măsurile de securitate au fost consolidate după incidentele violente din timpul campaniei electorale, din vestul ţării, unde albanezii sunt majoritari. Ei reprezintă circa 25 la sută din totalul de aproximativ două milioane de locuitori.

Autorităţile au anunţat crearea unui dispozitiv de securitate, numit "toleranţă zero", pentru a împiedica orice act de violenţă.

Eşecul Macedoniei de a adera la NATO la summitul de la Bucureşti din aprilie, după opoziţia Greciei, din cauza diferendului cu Skopje privind denumirea fostei republici iugoslave, l-a determinat pe premierul în exerciţiu, Nikola Gruevski, să convoace alegeri legislative anticipate.

Partidul lui Gruevski, VMRO-DPMNE (conservator), creditat cu peste 30 la sută din intenţiile de vot, speră să atingă majoritatea absolută, pentru a implementa reformele cerute de Bruxelles înaintea negocierilor de aderare la UE. El speră de asemenea să reducă influenţa DPA, Partidul Democratic Albanez, partener al VMRO-DPMNE în coaliţia guvernamentală precedentă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici