Macron denunţă „noul imperialism” în Pacific în timpul unei vizite istorice în regiune

Preşedintele francez Emmanuel Macron a denunţat joi „noul imperialism" în Pacific în timpul unei vizite istorice în regiune, avertizând asupra unei ameninţări la adresa suveranităţii statelor mai mici.

727 afișări
Imaginea articolului Macron denunţă „noul imperialism” în Pacific în timpul unei vizite istorice în regiune

Macron denunţă „noul imperialism” în Pacific în timpul unei vizite istorice în regiune

„În Indo-Pacific şi, în special, în Oceania, apare un nou imperialism şi o logică de putere care se bazează pe mai multe state - cele mai mici, adesea cele mai fragile", a declarat el în Vanuatu, potrivit AFP.

Macron - aflat în prima vizită a unui lider francez în exerciţiu într-un stat independent din Pacific - a încercat să sublinieze importanţa Franţei într-o regiune în care China şi Statele Unite concurează pentru influenţa militară, economică şi diplomatică.

„Strategia noastră pentru Indo-Pacific este mai presus de toate să apărăm prin parteneriate independenţa şi suveranitatea tuturor statelor din regiune care sunt gata să lucreze cu noi", a declarat Macron.

Franţa are 1,6 milioane de cetăţeni în Asia-Pacific, în şapte teritorii de peste mări, inclusiv Noua Caledonie şi Polinezia Franceză, şi o zonă economică exclusivă care se întinde pe nouă milioane de kilometri pătraţi.

În timp ce Statele Unite şi aliaţii săi încearcă să contracareze influenţa crescândă a Chinei în regiune, Franţa a oferit o „alternativă", a declarat un consilier prezidenţial, cu planuri de extindere a ajutorului şi dezvoltării pentru a face faţă catastrofelor naturale.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
macron,
pacific,

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici