Macron, interviu la Al Jazeera, după seria de atacuri islamiste produse în Franţa. Noi declaraţii despre caricaturile cu Profetul Mahomed

  • Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, admite, într-un interviu acordat postului Al Jazeera, că difuzarea unor caricaturi cu Profetul Mahomed poate "şoca", dar denunţă violenţele în numele religiei.
  • "Preşedintele vrea să explice abordarea sa în mod paşnic", afirmă un oficial de la Preşedinţia Franţei.
325 afișări
Imaginea articolului Macron, interviu la Al Jazeera, după seria de atacuri islamiste produse în Franţa. Noi declaraţii despre caricaturile cu Profetul Mahomed

Macron, interviu pentru Al Jazeera, după seria de atacuri islamiste produse în Franţa: Oamenii pot fi "şocaţi" de caricaturi, dar violenţele nu se justifică

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, admite, într-un interviu acordat postului Al Jazeera, că difuzarea unor caricaturi cu Profetul Mahomed poate "şoca", dar denunţă violenţele în numele religiei. "Preşedintele vrea să explice abordarea sa în mod paşnic", afirmă un oficial de la Preşedinţia Franţei.

"Admit că oamenii pot fi şocaţi de caricaturi, dar nu voi accepta niciodată că acest lucru poate justifica violenţele. Libertăţile noastre, drepturile, considerăm că avem vocaţia de a le apăra", a declarat Emmanuel Macron, după o serie de atacuri islamiste produse în Franţa ca reacţie la publicarea unor caricaturi cu Profetul Mahomed în numele libertăţii de exprimare.

Emmanuel Macron a ales să acorde un interviu postului Al Jazeera pentru a replica la criticile lansate de unele ţări musulmane, care, potrivit Preşedinţiei Franţei, au deformat şi "manipulat" poziţiile Franţei.

În interviu, Emmanuel Macron "explică din nou fundamentele modelului francez, valorile Republicii, libertatea presei, libertatea de a face caricaturi", anunţă Palatul Élysée, potrivit publicaţiilor Le Figaro şi Le Monde.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, admite, într-un interviu acordat postului Al Jazeera, că difuzarea unor caricaturi cu Profetul Mahomed poate "şoca", dar denunţă violenţele în numele religiei. "Preşedintele vrea să explice abordarea sa în mod paşnic", afirmă un oficial de la Preşedinţia Franţei.

"Preşedintele vrea să explice abordarea sa în mod paşnic", afirmă un oficial de la Preşedinţia Franţei.

 

Vineri au avut loc noi proteste în aproape toate ţările musulmane, cele mai mari fiind în Bangladesh şi Pakistan, dar şi în India, Orientul Mijlociu, Maghreb şi Mali.

Furia demonstranţilor a fost stârnită de preşedintele Emmanuel Macron care a declarat că apără libertatea de exprimare în ceea ce priveşte caricaturile, inclusiv cele legate de profetul Mohamed, în urma decapitării unui profesor după ce le-a arătat elevilor caricaturile cu profetul chiar la ora despre libertatea de exprimare.

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat săptămâna trecută că omologul său din Franţa, Emmanuel Macron, "are nevoie de tratament la nivel mental" pentru că a susţinut publicarea caricaturilor cu Profetul Mahomed în numele libertăţii de expresie. Samuel Paty, profesor de Istorie, Geografie şi Educaţie Civică la un liceu, a fost asasinat pe 16 octombrie la periferia Parisului de un militant islamist, Abdoullakh Anzorov, împuşcat mortal ulterior de poliţie. Profesorul a fost victima atacului islamist deoarece le-ar fi arătat elevilor caricaturi cu Profetul Mahomed, pentru a le oferi un exemplu despre libertatea de exprimare. Autorităţile franceze consideră asasinatul atac islamist. Într-un alt atac, comis joi, un militant islamist a ucis trei persoane şi a rănit numeroase altele în Catedrala Notre-Dame din Nisa.

În contextul polemicilor pe tema libertăţii de exprimare, Arhiepiscopul de Toulouse, Robert Le Gall, a declarat sâmbătă, la postul France Bleu, că se opune caricaturilor pe teme religioase. "Mi se pare că se toarnă prea mult gaz pe foc", difuzarea unor astfel de caricaturi este "periculoasă", a declarat Arhiepiscopul Robert Le Gall.

Alte personalităţi din Franţa au reacţionat imediat, apărând principiul laicităţii şi cel al libertăţii de exprimare.

La rândul său, Episcopul de Nisa, André Marceau, s-a disociat de caricaturile cu Profetul Mahomed. "Nu, eu nu sunt Charlie, eu sunt André Marceau! Fiecare trebuie să aibă propriile convingeri. Aceste caricaturi nu sunt problema mea. Sigur că libertatea de exprimare este sacră în Franţa, dar fiecare trebuie să şi-o asume. (...) În cercurile musulmane trebuie luate măsuri, trebuie ţinute discursuri pentru a le prezenta credincioşilor alte realităţi decât cele care conduc la extremism. Musulmanii trebuie să spună clar că nu susţin violenţa", a spus André Marceau.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici