Macron trebuie să găsească un alt candidat pentru funcţia de comisar european

Preşedintele francez Emmanuel Macron este nevoit să găsească un înlocuitor pentru funcţia de comisar european din partea Franţei după respingerea de joi din Parlamentul European a propunerii sale pentru acest post de o importanţă strategică în viitoarea Comisie Europeană, potrivit Le Figaro.

128 afișări
Imaginea articolului Macron trebuie să găsească un alt candidat pentru funcţia de comisar european

Macron trebuie să găsească un alt candidat pentru funcţia de comisar european

Macron doreşte să păstreze portofoliul pe care ar fi trebuit să fie numită reprezentanta Franţei în viitoarea Comisie Europeană, iar pentru asta trebuie să o înlocuiască pe Sylvie Goulard, un politician de centru, care a fost respinsă joi cu o largă majoritate de voturi în cea de-a doua audiere din Parlamentul European.

După respingerea candidatului francez la Comisia Europeană pentru prima dată în istoria Uniunii Europene (UE), liderul de la Palatul Elysse este nevoit să se confrunte acum cu două provocări majore. În primul rând, păstrarea unui portofoliul foarte amplu, respectiv piaţa unică, industrie, digitalizare, apărare, spaţiu, audiovizual, cultură, care i-a fost atribuit Franţei în cadrul organismului executiv al UE. În al doilea rând, găsirea unui nou candidat în locul centristei Sylvie Goulard.

"Întrebarea nu este pe cine va propune Franţa, ci trebuie să ştim ce aşteaptă de la noi Ursula von der Leyen (preşedintele Comisiei Europene)", a declarat vineri, la postul France Inter, secretarul de stat pentru afaceri europene, Amelie de Montchalin.

"Aceasta ne poate spune: vreau un bărbat, vreau o femeie. Ea trebuie să găsească alături de preşedintele republicii o cale de ieşire din această criză instituţională majoră pentru Europa”, a adăugat aceasta.

După alegerile europarlamentare din luna mai, în plină reflecţie asupra numelui candidatului francez pentru un portofoliu de comisar, Palatul Elysee a testat profilurile lui Clément Beaune, consilier pentru Europa şi G20 al preşedintelui Macron, şi Amelie de Montchalin.

Au fost menţionaţi, de asemenea, ministrul Apărării, Florence Parly, şi ministrul Economiei, Bruno Le Maire, însă cei doi membri ai guvernului nu s-au arătat interesaţi de această funcţie, de o importanţă strategică pentru Franţa.

Taguri:
franţa,
ue,
comisar

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici