Mafia bulgară investeşte în ţară sumele obţinute ilegal în străinătate

Activităţile reţelelor criminale bulgare în străinătate generează anual aproximativ 3,5 miliarde de leva (circa 1,7 miliarde de euro), conform unor estimări, sume investite în mare parte pe teritoriul ţării, a declarat miercuri ministrul bulgar de Interne.

352 afișări
Imaginea articolului Mafia bulgară investeşte în ţară sumele obţinute ilegal în străinătate

Mafia bulgară investeşte în ţară sumele obţinute ilegal în străinătate (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"O mare parte din investiţiile din staţiunile bulgare sunt realizate cu asemenea sume" obţinute ilegal, a declarat ministrul şi vicepremierul Ţvetan Ţvetanov pentru postul bTV citat de Novinite.com.

Sume de bani furate în străinătate prin intermediul unor metode sofisticate din ATM-uri ajung uneori în Bulgaria, fiind transferate unor persoane prin intermediul unor companii de transfer de fonduri la nivel global ca Western Union, a adăugat acesta.

De asemenea, înşelătoriile efectuate prin intermediul telefoniei s-au perfecţionat şi vizează victime din străinătate, prin intermediul unor operatori greci şi români, infractorii pretinzând ulterior că au realizat venituri din activităţi în străinătate.

Întrebat, pe de altă parte, ce părere are despre legalizarea prostituţiei, ministrul a răspuns că Bulgaria nu trebuie să fie percepută ca o destinaţie turistică pentru sex, pentru că acest lucru poate face această "afacere" şi mai profitabilă.

Ţvetanov a făcut aceste declaraţii în contextul în care un centru de reflecţie din Sofia a raportat că cele mai importante 12 activităţi ale organizaţiilor criminale din Bulgaria generează anual aproiximativ 1,7 miliarde de euro. În pofida acestui fapt, sumele obţinute ilegal de reţelele de crimă organizată şi cele provenite din economia "gri" a ţării reprezintă aproximativ 4,7% din PIB, potrivit unui raport al Centrului pentru Studiul Democraţiei (CSD) intitulat "Evaluarea ameninţării crimei organizate în Bulgaria, în perioada 2010-2011".

Raportul a fost prezentat marţi, într-o dezbatere publică organizată la sediul Parlamentului, la care au participat Ţvetanov, analistul CSD Tihomir Bezlov şi secretarul de stat din Ministerul de Interne Kălin Gheorghiev. Documentul relevă că piaţa "serviciilor sexuale" deţine cea mai importantă pondere în veniturile ilegale din ţară, atingând anual suma de 1,26 miliarde leva (peste 644 milioane de euro), dar că aceasta se confruntă cu o "diminuare".

Raportul vizează, între alte activităţi criminale, traficul de persoane, contrabanda, traficul de droguri, fraudarea TVA, pieţe ilegale pentru ţigări şi carburanţi, spălarea şi falsificarea de bani. Piaţa bulgară internă a drogurilor generează anual venituri ilegale în valoare de aproximativ 350 de milioane de leva (aproape 179 de milioane de euro), în timp ce fraudarea TVA atinge suma de 700 de milioane de leva (peste 357 de milioane de euro), se mai arată în document.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici