Mahmoud Abbas a însărcinat un universitar să formeze un nou guvern palestinian

Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas l-a însărcinat duminică pe preşedintele Universităţii din Nablus Rami Hamdallah, puţin cunoscut, să formeze un nou guvern, ai cărui membri urmează să rămână în mare parte neschimbaţi, după demisia lui Salam Fayyad.

93 afișări
Imaginea articolului Mahmoud Abbas a însărcinat un universitar să formeze un nou guvern palestinian

Preşedintele Universităţii din Nablus, Rami Hamdallah (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Preşedintele Abbas m-a însărcinat să formez un nou guvern şi am acceptat", a declarat pentru AFP Hamdallah, în vârstă de 54 de ani, preşedinte începând din 1998 al Universităţii Al-Najah din Nabuls, în nordul Cisiordaniei, după ce a fost primit de Abbas la sediul preşedinţiei Autorităţii Palestiniene (AP), la Ramallah.

Această desemnare a fost făcută în ultima zi a termenului legal de cinci săptămâni, după demisia la 13 aprilie a premierului palestinian Salam Fayyad, aflat în post din iunie 2007. Fayyad, un economist independent foarte apreciat de comunitatea internaţională, a demisionat în urma unui dezacord cu preşedintele, în martie, pe tema demisiei ministrului Finanţelor Nabil Qassis.

Însă conflictul dintre Abbas şi Fayyad dura din septembrie, când contestarea provocată de politica bugetară a premierului a început să se intensifice, agravându-se după ce manifestanţi au cerut plecarea sa, susţinuţi de lideri din cadrul Fatah, o mişcare condusă de Abbas, potrivit unor surse politice.

"Guvernul va fi format în zilele următoare. Majoritatea miniştrilor Guvernului în exerciţiu vor rămâne, iar eu voi aduce un nou ministru de Finanţe", a anunţat Hamdallah, care este totodată secretar general al Comisiei Electorale Centrale (CEC) şi preşedinte al direcţiei Bursei palestiniene, cu sediul la Nablus.

Statele Unite, prin intermediul secretarului de Stat John Kerry, au salutat duminică seara desemnarea universitarului în funcţia de premier AP. "Împreună, vom putea alege calea unui acord negociat cu două state, care le va permite palestinienilor să îşi atingă aspiraţiile legitime de a avea un stat palestinian suveran şi independent", se arată într-un comunicat.

Rami Hamdallah, membru Fatah şi al conducerii Fundaţiei Yasser Arafat, dedicată memoriei preşedintelui palestinian defunct, este doctor în lingvistică aplicată la Universitatea britanică din Lancaster.

El s-a născut la Anabta, lângă Tulkarem, în nordul Cisiordaniei.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici