Mahmoud Abbas, reales la conducerea Fatah

Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a fost reales sâmbătă la conducerea partidului laic Fatah, în cea de-a cincea zi a primului său Congres din ultimii 20 de ani, marcat de dezbateri aprinse privind modalităţile de revitalizare a acestei formaţiuni.

15 afișări
Imaginea articolului Mahmoud Abbas, reales la conducerea Fatah

Mahmoud Abbas a fost reales la conducerea partidului Fatah (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cei aproximativ 2.000 de delegaţi, care participau la Congres în oraşul Bethleem, din Cisiordania, au votat în unanimitate, prin ridicarea mâinii, pentru Abbas, a anunţat preşedintele Congresului, Othman Abu Gharbiye.

Într-o scurtă declaraţie, Abbas şi-a luat angajamentul de a "elibera teritoriul Palestinei şi poporul său de sub ocupaţia israeliană".

"Spunem întregii lumi că Fatah este purtătorul unui proiect naţional şi are o viziune clară" asupra problemei palestiniene. "Am început bătălia şi o vom încheia prin crearea unui stat independent", a afirmat preşedintele palestinian.

Alegerea unui Comitet central cu 21 de membri şi a unui Consiliu revoluţionar cu 120 de membri, care trebuia să aibă loc vineri, apoi sâmbătă, se va desfăşura în final duminică dimineaţă, au declarat reprezentanţi ai mişcării.

Lucrările Congresului ar fi trebuit să dureze trei zile, dar au fost prelungite din cauza dezbaterilor aprinse între vechea gardă şi tinerii delegaţi. Aceştia din urmă doresc să joace un rol mai important şi cer o reformă globală a partidului.

Fatah monopoliza puterea în cadrul Autorităţii Palestiniene înainte de a fi învins la alegerile legislative din 2006 de mişcarea islamistă Hamas, care l-a înlăturat prin forţă apoi din Fâşia Gaza, în 2007. Puterea sa se limitează de atunci la Cisiordania ocupată de armata israeliană.

Declinul său s-a accelerat după moartea a în 2004 a fondatorului său şi lider istoric, Yasser Arafat, căruia Abbas i-a succedat la conducerea Fatah şi a Autorităţii Palestiniene.

În cursul intervenţiilor de la începutul Congresului, numeroşi delegaţi au acuzat actuala conducere a Fatah că este responsabilă de eşecurile sale şi au protestat faţă de absenţa bilanţurilor administrative şi financiare privind gestionarea sa în ultimii 20 de ani, marcaţi de acuzaţii de corupţie.

Fatah va trebui de asemenea să adopte un nou program politic. Mişcarea pledează pentru negocieri cu Israelul pentru o reglementare a conflictului, dar va insista în programul său şi pe "dreptul poporului palestinian de a recurge la rezistenţă în toate formele pentru a-şi recupera drepturile", a declarat vineri unul dintre liderii Fatah, Nabil Shaath.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici