Mai multe organizaţii vor să îl dea în judecată pe George W. Bush pentru tortură

Militanţi pentru drepturile omului au salutat luni anularea venirii în Elveţia a fostului preşedinte american George W. Bush, promiţând să îl dea în judecată pentru responsabilitatea sa în cazuri de tortură, dacă se va deplasa în alte ţări.

20 afișări
Imaginea articolului Mai multe organizaţii vor să îl dea în judecată pe George W. Bush pentru tortură

Mai multe organizaţii vor să îl dea în judecată pe George W. Bush pentru tortură (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Fostul preşedinte american şi-a anulat duminică participarea, la 12 februarie, la un dineu de gală al organizaţiei evreieşti Keren Hayessod. Vizita a generat anterior o polemică în Elveţia.

"Raza Convenţiei împotriva torturii este mare - acest dosar (al lui Bush) este pregătit şi îl va aştepta oriunde se va deplasa", a declarat vicepreşedintele Federaţiei internaţionale a ligilor drepturilor omului (FIDH), Katherine Gallagher, citată într-un comunicat.

Activiştii pentru drepturile omului au afirmat de asemenea că două "victime ale torturii" ar fi depus o plângere împotriva lui George W. Bush, dacă ar fi venit la Geneva.

Organizaţia Mondială împotriva Torturii (OMCT) a cerut joi Elveţiei să deschidă o anchetă penală împotriva fostului preşedinte american, pentru încălcarea Convenţiei Naţiunilor Unite împotriva torturii.

OMCT a trimis un mesaj preşedintei elveţiene, socialista Micheline Calmy-Rey, cerându-i oficial demararea unei anchete penale împotriva lui Bush.

În scrisoarea sa, ONG-ul afirmă că există un ansamblu de dovezi care demonstrează o "politică de recurgere la tortură şi la rele tratamente sub administraţia Bush", menţionând ca dovadă în special autobiografia publicată de fostul preşedinte.

"Cel puţin în două ocazii sunt făcute referiri explicite la autorizaţia dată de a recurge la «water boarding» (simularea înecului)", aminteşte OMCT, subliniind că acest tip de interogatoriu "este recunoscut în majoritatea ţărilor din lume ca o formă de tortură".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici