Mai multe ţări europene au constituit o brigadă internaţională de pompieri în ajutorul Rusiei

O brigadă internaţională de aproape 500 de pompieri a fost constituită de şapte state ale Uniunii Europene şi şase ţări vecine cu Rusia, pentru a ajuta la stingerea incendiilor din regiunea Moscovei, a anunţat miercuri Comisia Europeană.

20 afișări
Imaginea articolului Mai multe ţări europene au constituit o brigadă internaţională de pompieri în ajutorul Rusiei

Mai multe ţări europene au constituit o brigadă internaţională de pompieri în ajutorul Rusiei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Autorităţile ruse nu au cerut ajutorul Uniunii Europene şi constituirea acestei brigăzi internaţionale a fost realizată pornind de la iniţiative individuale ale Guvernelor francez, german, italian, bulgar, polonez, eston şi leton, a precizat CE.

Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, intenţiona să discute la telefon miercuri cu Înaltul Reprezentant al UE pentru Politică Externă, Catherine Ashton, acest subiect putând fi abordat.

Ceilalţi participanţi sunt Ucraina, Turcia, Azerbaidjanul, Belarusul, Armenia şi Kazahstanul.

Aceste 13 ţări au trimis în Rusia 471 de pompieri şi experţi cu şase avioane, şapte elicoptere şi alte echipamente pentru a lupta împotriva incendiilor.

Franţa a trimis un bombardier de apă Dash 8 şi o echipă de trei experţi, a precizat secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche.

Crearea unei forţe de intervenţie europene pentru a combate incendiile, cerută de Lellouche, nu este însă de actualitate.

Europenii vor să "evite dublarea mijloacelor existente în statele membre", a explicat Comisia, responsabilă de coordonarea mijloacelor de protecţie civilă din UE.

"Totul funcţionează pe principiul solidarităţii", a subliniat Comisia.

Uniunea Europeană închiriază în fiecare vară două avioane Canadair CL 215. Având baza în Corsica, ele sunt "în rezervă", în cazul în care mijloacele statelor ar fi angajate toate în incendii, şi ar putea fi trimise în Portugalia, a precizat Comisia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici