Mai multe voturi decât alegători potenţiali în 50 de districte din Iran - Consiliul Gardienilor

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Gardienilor, care examinează plângerile legate de nereguli la alegerile prezidenţiale din Iran de la 12 iunie, a admis că numărul voturilor a depăşit numărul de alegători potenţiali în 50 de districte, a anunţat luni postul public de televiziune.

18 afișări
Imaginea articolului Mai multe voturi decât alegători potenţiali în 50 de districte din Iran - Consiliul Gardienilor

Mai multe voturi decât alegători potenţiali în 50 de districte din Iran - Consiliul Gardienilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Dar Abbas Ali Kadkhodaie a apreciat de asemenea că acest lucru nu ar avea o "influenţă importantă" asupra rezultatului final, care a confirmat realegerea preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad pentru un nou mandat de patru ani, ceea ce a declanşat o mişcare de contestare fără precedent în ţară, după Revoluţia Islamică din 1979.

"O plângere comună a candidaţilor este că au existat mai multe buletine de voturi exprimate decât alegători potenţiali în anumite districte. Dar ancheta noastră preliminară arată că cifra anunţată (170 de districte, n.red.) nu este corectă şi că aceasta vizează 50 de districte", a declarat el.

Iranul numără 366 de districte, care reprezintă subdiviziuni administrative ale celor 30 de provincii câte numără ţara.

Candidatul conservator Mohsen Rezai, ajuns pe poziţia a treia la alegerile prezidenţiale de la 12 iunie, denunţase joia trecută nereguli în timpul scrutinului, afirmând că în "170 de circumcripţii, participarea a atins între 95 la sută şi 140 la sută".

Alţi doi candidaţi, Mir Hossein Moussavi, principalul rival al lui Ahmadinejad, şi Mehdi Karoubi contestă, împreună cu acesta, corectitudinea scrutinului. Plângerea lor este examinată de Consiliul Gardienilor, care s-a angajat să dea verdictul până miercurea viitoare.

Kadkhodaie a apreciat că situaţia din cele 50 de districte "se poate explica prin faptul că anumite oraşe primesc imigranţi, sunt turistice, etc.".Teoretic, fiecare alegător poate vota unde doreşte.

"În orice caz, s-a convenit să fie trimişi inspectori la faţa locului pentru a examina statisticile", a adăugat Kadkhodaie.

"Dar ansamblul voturilor din aceste districte este de trei milioane de voturi şi acest lucru nu va avea o influenţă importantă asupra rezultatelor alegerilor", a adăugat el.

Purtătorul de cuvânt a respins de asemenea celelalte puncte evocate de candidaţi, mai ales absenţa buletinelor de vot din anumite birouri sau absenţa reprezentanţilor candidaţilor.

"Cercetările noastre arată că, exceptând un caz sau două, unde a existat o întârziere de 40 de minute pentru furnizarea buletinelor, de exemplu în Ispahan sau Yazd, nu a existat nci o problemă specială", a afirmat el.

Cei trei candidaţi declaraţi necâştigători au reproşat organizatorilor scrutinului că nu au furnizat la timp buletinele de vot în anumite birouri, împiedicând astfel alegătorii să voteze.

Kadkhodaie a respins de asemenea o altă plângere a candidaţilor care afirmaseră că în anumite provincii, cărţile de identitate ale alegătorilor nu au fost ştampilate în momentul votului, aşa cum prevede legea.

"Anumite cazuri au fost raportate, dar acest lucru a fost corectat", a afirmat el.



Oficialul a adăugat că aproximativ 50 de reprezentanţi au fost daţi afară din birourile de vot "pentru că vroiau să intervină în procesul de supraveghere al alegerilor" şi că în alte cazuri, aceşti reprezentanţi au sosit prea târziu.

"În orice caz, absenţa unui reprezentant al candidaţilor nu este o infracţiune", a afirmat el.

El a precizat că rezultatele vor fi anunţate miercuri de către Consiliul Gardienilor, în conformitate cu legea.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici