Mai mulţi talibani au abordat Guvernul şi NATO în vederea depunerii armelor

Mai mulţi talibani au "abordat" Guvernul afgan şi forţele internaţionale în vederea depunerii armelor, a declarat marţi comandantul forţelor internaţionale şi americane în Afganistan, generalul David Petraeus.

20 afișări
Imaginea articolului Mai mulţi talibani au abordat Guvernul şi NATO în vederea depunerii armelor

Mai mulţi talibani au abordat Guvernul şi NATO în vederea depunerii armelor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Aproximativ 20 de grupuri mici (de talibani) au abordat deja" Guvernul şi forţele NATO, a declarat generalul american, în cadrul unui interviu pentru AFP.

"Acestea sunt primele etape. Nu cred că putem vorbi despre negocieri, este vorba despre primele discuţii", a adăugat Petraeus, care comandă peste 150.000 de militari străini mobilizaţi în Afganistan. "Unii vin să vadă Guvernul, alţii vin să ne vadă pe noi", a subliniat Petraeus.

"Reconcilierea cu liderii talibanilor este domeniul Guvernului afgan. Condiţiile puse de preşedintele Hamid Karzai sunt foarte clare, iar noi susţinem iniţiativa Guvernului afgan şi uneori chiar îi ajutăm", subliniază Petraeus.

Generalul american, aflat la conducerea trupelor internaţionale din Afganistan din 4 iulie, se referă la planul de reconciliere adoptat de administraţia Hamid Karzai. Potrivit planului, insurgenţii talibani care depun armele primesc locuri de muncă şi bani. Programul ar urma să fie finanţat de comunitatea internaţională. La începutul lunii iunie, emisarul american Richard Holbrooke anunţase că intenţiona să ceară Guvernului afgan garanţii privind utilizarea fondurilor de 200 de milioane de dolari promise pentru finanţarea acestui program.

Planul de reconciliere se desfăşoară sub egida Înaltului Consiliu pentru Pace, ai cărui membri - foşti lideri de gherilă, femei şi miniştri - au fost numiţi marţi de şeful statului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici