Majoritatea israelienilor, în favoarea înfiinţării unui stat palestinian

Majoritatea israelienilor doresc ca premierul Benjamin Netanyahu să se declare în favoarea creării unui stat palestinian în cadrul întâlnirii de la 18 mai, la Washington, cu preşedintele american, Barack Obama, potrivit unui sondaj publicat vineri.

18 afișări
Imaginea articolului Majoritatea israelienilor, în favoarea înfiinţării unui stat palestinian

Majoritatea israelienilor, în favoarea înfiinţării unui stat palestinian (Imagine din arhiva Mediafax Foto/AFP)

Circa 57 la sută dintre israelieni apreciază că Netanyahu trebuie să sprijine principiul "două state pentru două popoare", anume un stat palestinian alături de Israel, în cadrul întâlnirii, potrivit sondajului publicat de cotidianul Haaretz.

Circa 35 la sută au o părere contrară, sprijinind poziţia şefului Guvernului de dreapta, care se opune creării unui stat palestinian suveran, iar 8 la sută nu se pronunţă.

Sondajul confirmă de altfel o scădere a popularităţii lui Netanyahu ca urmare a tratativelor laborioase în vederea elaborării proiectului Bugetului de stat.

În timp ce 59 la sută consideră că atitudinea sa este mai puţin bună sau egală cu cea a predecesorului său, Ehud Olmert (Partidul Kadima), numai 27 la sută consideră că aceasta este mai bună.

De altfel, o majoritate relativă (45 la sută) dintre cei chestionaţi s-au declarat nemulţumiţi de prestaţia ministrului de Externe, ultranaţionalistul Avigdor Lieberman, faţă de 31 la sută care îl apreciază pozitiv.

Sondajul a fost efectuat joi de institutul independent Dialog, pe un eşantion reprezentativ de circa 500 de persoane, cu o marjă de eroare de 4,5 la sută.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici