Mandat de arestare pe numele fostului preşedinte pakistanez Pervez Musharraf

Un tribunal pakistanez a emis vineri un mandat de arestare împotriva fostului preşedinte Pervez Musharraf şi a fostului său premier Shaukat Aziz, în cadrul anchetei privind moartea unui lider separatist în sud-vestul ţării, a anunţat un avocat.

229 afișări
Imaginea articolului Mandat de arestare pe numele fostului preşedinte pakistanez Pervez Musharraf

Mandat de arestare pe numele fostului preşedinte pakistanez Pervez Musharraf (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cei doi bărbaţi se aflau la putere atunci când principalul lider al rebeliunii separatiste din Balucistan, liderul tribal Nawab Akbar Bugti, a fost ucis într-o grotă în timpul unei operaţiuni militare în august 2006.

Gruparea armată rebelă a acestui lider carismatic format în Marea Britanie cere autonomia provinciei şi o mai bună împărţire a beneficiilor obţinute din exploatarea lucrativă a importantelor sale resurse naturale. Moartea lui a fost denunţată în cursul mai multor manifestaţii în ţară.

"Un judecător din Quetta a emis astăzi un mandat de arestare împotriva lui Musharraf şi a lui Shaukat Aziz", a anunţat Adnan Kasi, un avocat care îl reprezintă pe fiul cel mare al lui Nawab Akbar Bugti, Jamil.

Mandatul de arestare va fi trimis guvernului central, care va trebui să facă în aşa fel încât să îi convoace pe cei doi bărbaţi în justiţie, a adăugat el.

Acest proces lung nu ar trebui să perturbe exilul lui Pervez Musharraf, care trăieşte în prezent între Londra şi Dubai. Dar i-ar putea crea probleme dacă acesta s-ar decide să revină la un moment dat în Pakistan.

Jamil Bugti a depus plângere pentru crimă în faţa Înaltei Curţi de Justiţie din Balucistan în 2009 împotriva lui Musharraf şi Aziz.

Pervez Musharraf face obiectul unui mandat de arestare emis în februarie de un tribunal antiterorism în cadrul anchetei privind moartea lui Benazir Bhutto, fost premier ucis într-un atentat sinucigaş în 2007, fiind acuzat că nu a protejat-o suficient. În august, acest tribunal a ordonat confiscarea bunurilor sale şi îngheţarea conturilor bancare din ţară.

Liderii opoziţiei din perioada respectivă l-au acuzat pe Pervez Musharraf că l-a vizat în mod deliberat pe Bugti în această operaţiune terestră sprijinită de bombardamente aeriene care au provocat moartea a şapte soldaţi şi a 17 separatişti. Shaukat Aziz a dezminţit, dând asigurări că Bugti a fost ucis de prăbuşirea grotei în care se refugiase în timpul confruntării.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici