Manifestaţie a naţionaliştilor din cadrul Pravi Sektor împotriva ministrului ucrainean de Interne

Peste o mie de activişti din mişcarea naţionalistă paramilitară ucraineană Pravi Sektor au manifestat joi seara, la Kiev, pentru a cere demisia ministrului de Interne, după moartea unui lider al formaţiunii într-un schimb de focuri cu poliţia.

262 afișări
Imaginea articolului Manifestaţie a naţionaliştilor din cadrul Pravi Sektor împotriva ministrului ucrainean de Interne

Manifestaţie a naţionaliştilor din cadrul Pravi Sektor împotriva ministrului ucrainean de Interne

Fluturând drapele negre şi roşii ale acestei mişcări, manifestanţii au înconjurat Parlamentul, în centrul capitalei ucrainene, cerând deputaţilor să-l demită pe ministrul Arsen Avakov, numit în funcţie de către autorităţile interimare proeuropene după destituirea preşedintelui Viktor Ianukovici.

Unii dintre ei au ameninţat că vor lua cu asalt clădirea Parlamentului, dar ulterior manifestanţii au plecat, anunţând că se vor întoarce vineri dimineaţă.

Mişcarea paramilitară ucraineană Pravi Sektor, care a fost foarte activă pe baricade în timpul mişcării de contestare de la Kiev, s-a transformat sâmbăta trecută într-un partid politic care include şi alte formaţiuni naţionaliste. Liderul partidului, Dmitro Iaroş, intenţionează să candideze în alegerile prezidenţiale anticipate de la 25 mai.

Formaţiunea cere plecarea ministrului ucrainean de Interne, după moartea lui Oleksandr Muziciko, alias Saşko Albul, liderul Pravi Sektor în Ucraina de Vest, într-un schimb de focuri cu poliţişti care au venit să-l aresteze la Rivne, în vestul ţării.

Muziciko a fost cel care a deschis focul în direcţia poliţiştilor, a declarat adjunctul ministrului de Interne Volodimir Evdokimov, citat de agenţia Interfax-Ukraina.

Potrivit agenţiilor ruse RIA Novosti şi Interfax, care citează autorităţi judiciare ruse, pe numele lui Muziciko era emis un mandat internaţional de căutare, lansat de Moscova, care-l acuză că a participat în 2000 la confruntări armate în Cecenia alături de separatişti islamişti şi că este responsabil de uciderea a peste 20 de militari ruşi.

Oleksandr Muziciko, un bărbat masiv, s-a făcut cunoscut după ce a postat pe YouTube două înregistrări video în care apare apostrofând Consiliul Municipal de la Rivne şi lovind un procuror.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici