Manifestaţie împotriva filmului "Inocenţa Musulmanilor" la Islamabad, soldată cu cel puţin 11 răniţi

Aproximativ 1.000 de studenţi, majoritatea înarmaţi cu bastoane, au manifestat joi la Islamabad împotriva difuzării filmului american ostil islamului, provocând ciocniri cu poliţia care s-au soldat cu cel puţin 11 răniţi, potrivit poliţiei şi serviciilor de urgenţă.

222 afișări
Imaginea articolului Manifestaţie împotriva filmului "Inocenţa Musulmanilor" la Islamabad, soldată cu cel puţin 11 răniţi

Manifestaţie împotriva filmului "Inocenţa Musulmanilor" la Islamabad, soldată cu cel puţin 11 răniţi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Cel puţin cinci poliţişti au fost răniţi de pietre lansate de către studenţi", a anunţat pentru AFP un oficial de rang înalt din cadrul poliţiei locale, Mir Waiz.

Drept răspuns, poliţia a folosit gaze lacrimogene şi focuri de avertizare pentru a dispersa manifestanţii care încercau să ajungă în enclava diplomatică, un perimetru foarte securizat unde sunt instalate numeroase ambasade, între care şi cea a Statelor Unite sau a Franţei, a constatat un reporter AFP la faţa locului.

De asemenea, şase manifestanţi au fost răniţi uşor, a precizat un oficial din cadrul serviciilor de urgenţă, Jehanzeb.

Un medic de la un spital public din oraş, Razia Sultana, la rândul său, a anunţat un bilanţ de 15 răniţi, între care zece poliţişti şi cinci studenţi.

Zeci de manifestaţii de amploare limitată, chiar dacă s-au soldat cu doi morţi, se desfăşoară de o săptămână în Pakistan pentru a denunţa difuzarea lungmetrajului "Inocenţa musulmanilor", o producţie americană cu buget redus, ostil islamului şi de interes cinematografic scăzut.

Dar aceasta este prima dată când se produc ciocniri la Islamabad.

Focurile de avertizare ale poliţiei nu au reuşit să disperseze manifestanţii, care ulterior au revenit să arunce cu pietre, cerând sancţiuni împotriva americanilor care "blasfemiază" islamul.

Studenţii nu au menţionat caricaturile profetului Mahomed publicate cu o zi înainte de revista satirică franceză Charlie Hebdo, denunţate în cursul dimineţii, alături de filmul american, de către manifestanţii din Afganistanul vecin.

Noi manifestaţii împotriva filmului ostil islamului sunt aşteptate în Pakistan vineri, ziua marii rugăciuni săptămânale musulmane şi pe care Guvernul pakistanez a decretat-o liberă în onoarea profetului Mahomed, marcând astfel solidaritatea sa cu musulmanii ofensaţi de filmul american.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici