Manifestaţie la New York împotriva procesului organizatorilor atentatelor de la 11 septembrie

Sute de manifestanţi au înfruntat sâmbătă o ploaie torenţială în faţa tribunalului din New York unde urmează să aibă loc procesul celor cinci bărbaţi acuzaţi de organizarea atentatelor teroriste de la 11 septembrie 2001.

31 afișări
Imaginea articolului Manifestaţie la New York împotriva procesului organizatorilor atentatelor de la 11 septembrie

Manifestaţie la New York împotriva procesului organizatorilor atentatelor de la 11 septembrie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Sunt criminali de război", a strigat unul din protestatari, Peter Regan, pompier şi fost puşcaş marin, aclamat de mulţime. "Ar trebui judecaţi în faţa unui tribunal militar", a adăugat el.

Mulţimea s-a adăpostit sub umbrele la Foley Square, în faţa tribunalului unde urmează a fi judecat Khaled Sheikh Mohammed, organizatorul autoproclamat al atentatelor care au provocat moartea a peste 3.000 de persoane în Statele Unite, alături de alţi patru acuzaţi.

Cei cinci bărbaţi, care sunt în prezent deţinuţi la închisoarea americană de la Guantanamo, din Cuba, riscă pedeapsa cu moartea.

Tribunalul din Manhattan este situat în apropiere de "Ground Zero" unde se aflau altădată turnurile gemene ale Word Trade Center care au fost distruse în urma atentatelor de la 11 septembrie 2001, soldate cu circa 3.000 de morţi.

Mitingul a fost organizat de asociaţia 9/11 Never Forget Coalition, care consideră că presupuşii organizatori ai atentatelor de la 11 septembrie nu merită să aibă aceleaşi drepturi precum cetăţenii americani.

Din perspectiva preşedintelui Barack Obama şi a secretarului Justiţiei, Eric Holder, această decizie de a-i deferi pe cei cinci bărbaţi unui tribunal de drept comun este simbolică, având scopul de a reabilita imaginea Statelor Unite la nivel internaţional, afectată în perioada administraţiei lui George W. Bush.

Sâmbătă, protestatarii au manifestat temeri privind ocazia care li s-a oferit acuzaţilor de a profita, potrivit acestora, de acest proces pentru a-şi promova discursurile militante.

"Holder le-a oferit teroriştilor o portavoce pentru a-şi debita ura faţă de această ţară", a spus o protestatară. "Să le dea teroriştilor toate aceste drepturi (ce aparţin de fapt) celor pe care i-au ucis?", a adăugat ea.

Între manifestanţi s-au aflat şi membri ai aripii de dreapta a Partidului Republican.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici