Manifestaţie pro-Timoşenko la Kiev de Ziua Independenţei - FOTO

Mii de persoane au manifestat vineri la Kiev cu ocazia Zilei Independenţei Ucrainei în favoarea fostului premier Iulia Timoşcenko, care ispăşeşte o pedeapsă de şapte ani de închisoare pentru abuz de putere.

213 afișări
Imaginea articolului Manifestaţie pro-Timoşenko la Kiev de Ziua Independenţei - FOTO

Manifestaţie pro-Timoşenko la Kiev de Ziua Independenţei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Libertate pentru Iulia!", au scandat manifestanţii, care au defilat în centrul capitalei ucrainene în cadrul acestui miting de protest, cel mai important din ultimul an, organizat cu ocazia marcării obţinerii independenţei Ucrainei, la 24 august 1991.

Ei au participat ulterior la o reuniune, într-un parc din centrul oraşului, unde au desfăşurat un steag naţional uriaş, în culorile albastru şi galben, cu o lungime de 60 de metri şi o lăţime de 40 de metri.

De asemenea, manifestanţii au ascultat un mesaj din partea Iuliei Timoşenko, înregistrat la spitalul în care opozanta, care suferă de hernie de disc, a fost transferată în mai de la închisoare.

În acest mesaj, Timoşenko i-a îndemnat pe ucraineni să lupte împotriva regimului adversarului său, preşedintele Viktor Ianukovici, pe care l-a calificat drept "răul absolut".

"Trebuie să luptăm pentru libertatea noastră, a Iuliei Timoşenko şi a lui Iuri Luţenko", fostul ei ministru de Interne, şi el încarcerat, a subliniat fostul preşedinte al Parlamentului Arseni Iaţeniuk, în prezent primul pe lista electorală a principalei alianţe a opoziţiei în alegerile parlamentare.

Această alianţă este alcătuită de partidul său şi cel al lui Timoşenko.

"Ianukovici trebuie să fie destituit şi ţara trebuie să scape de toată corupţia şi mafie", a mai continuat Iaţeniuk.

În timpul mitingului, numeroşi manifestanţi purtau steaguri albe, culoarea alianţei de opoziţie. Alţii erau îmbrăcaţi în tricouri pe care se putea citi mesajul ""Free Yulia" sau în cămăşi tradiţionale brodate.

Curtea de Casaţie ucraineană a început săptămâna trecută examinarea recursului Iuliei Timoşenko, după ce l-a amânat, de la mijlocul lui mai, în trei rânduri.

Încarcerată din august 2011, Timoşenko a fost condamnată în octombrie anul trecut la şapte ani de închisoare pentru abuz de putere în urma semnării unui contract de gaze cu Rusia, considerat dezavantajos pentru ţară, în perioada în care aceasta era şefa Guvernului.

Unul dintre liderii "revoluţiei portocalii" din Ucraina, în 2004, Timoşenko a denunţat întotdeauna acest proces drept o răzbunare personală a preşedintelui Viktor Ianukovici, ales în 2010.

Acest caz a provocat o criză gravă în relaţiile dintre Kiev şi Occident, care consideră că este motivat politic şi cere eliberarea opozantei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici