Manifestaţii de amploare în Franţa

Cetăţenii francezi au manifestat joi în număr mare pentru a denunţa strategia preşedintelui Nicolas Sarkozy în faţa recesiunii, impunându-i o nouă provocare socială şi politică.

25 afișări
Imaginea articolului Manifestaţii de amploare în Franţa

Manifestaţii de amploare în Franţa (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În cursul după-amiezei, principalul sindicat CGT a estimat la 1,6 milioane de persoane numărul manifestanţilor din toată Franţa, unde circa 200 de mitinguri au fost anunţate.

Liderul sindicatului CFDT Francois Chereque a afirmat la rândul său că între "două şi trei milioane" de persoane au ieşit în stradă, în Franţa.

Principala defilare din această zi naţională de proteste avea loc joi după-amiază în Paris, când zeci de mii de manifestanţi au ieşit în stradă la apelul tuturor sindicatelor şi partidelor de stânga.

"Ziua este o reuşită, nelăsându-se să se înţeleagă că ar rezulta într-o tăcere completă din partea patronatelor şi a Guvernului", a declarat Francois Chereque.

Guvernul "va trebui să accepte să discute din nou cu sindicatele" pe plaftorma acestora "care implică locuri de muncă, putere de cumpărare, investiţii, politici publice", a precizat Bernard Thibault, secretarul general al CGT, cel mai important sindicat din Franţa.

Manifestanţii s-au adunat în Piaţa Republicii din Paris. "Criza nu este vina salariaţilor", "bani, bani, dar doar pentru patroni", s-a putut citi pe pancarte şi auzi scandând.

Marea majoritatea a manifestanţilor a fost formată din funcţionari, dar au fost prezenţi de asemenea salariaţi din sectorul privat.

Potrivit principalului sindicat francez CGT, la primele mitinguri a existat o mobilizare cu 25 la sută mai mare decât la cele din 29 ianuarie, o altă zi naţională de manifestaţii care a reuşit să scoată în stradă între 1 şi 2,5 milioane de persoane din toată ţara.

Datorită succesului acestei zile, Nicolas Sarkozy a fost obligat să aloce 2,6 miliarde de euro pentru domeniile cele mai afectate, o măsură considerată de sindicate ca fiind insuficientă.

În multe oraşe din provincie, joi dimineaţă a avut loc cea mai importantă mobilizare. La Lyon s-au strâns cel puţin 25-30.000 de protestatari, între 10.000 şi 25.000 la Nisa, între 34.000 şi 60.000 la Grenoble şi câteva zeci de mii la Marsilia.

Traficul aerian a fost perturbat din cauza grevelor, 30 la sută din zborurile de la aeroportul Paris-Orly fiind anulate şi 10 la sută la aeroportul Paris-Roissy. În cadrul Companiei franceze de căi ferate (SNCF), 36 la sută din angajaţi au făcut grevă, traficul trenurilor de mare viteză (TGV) fiind asigurat în proporţie de 60 la sută, dar rutele Eurostar şi Thalys au circulat în mod normal.

Situaţia economică din Franţa s-a degradat din luna ianuarie, înregistrându-se un număr record de şomeri, care a depăşit în prezent două milioane.

Potrivit unui sondaj publicat marţi, majoritatea cetăţenilor francezi susţin mişcările de protest, 78 la sută considerând ziua de grevă drept "justificată".

Tensiunea socială a crescut considerabil, alimentată de planurile sociale ale companiilor private precum Total, care a redus 555 de posturi, în pofida încasărilor record, sau ale fabricantului german de pneuri Continental, care şi-a închis una dintre fabricile din Franţa.

Nicolas Sarkozy a declarat miercuri "că înţelege temerile francezilor în această perioadă de criză", dar a refuzat apelul mai multor oficiali din cadrul majorităţi sale de a-i determina pe cei mai bogaţi să contribuie mai mult. O lege pentru suspendarea "scutului fiscal" care împiedică impozitarea să depăşească 50 la sută din totalul veniturilor a fost respinsă în această dimineaţă în Parlament.

Premierul Francois Fillon a dat asigurări că nu va exista "nici o alocare (de fonduri) suplimentare".

"Fie acest Guvern este în totalitate dispreţuitor, fie incompetent sau încăpăţânat, este, fără îndoială, câte puţin din toate trei", a declarat fostul candidat socialist la preşedinţie, Segolene Royal.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici