Marea Britanie a autorizat agenţi ai lui Muammar Kadhafi să opereze pe teritoriul său

Marea Britanie a autorizat agenţi secreţi libieni să opereze pe teritoriul său, pe vremea regimului lui Muammar Kadhafi, permiţându-le să exercite presiuni asupra unor opozanţi politici faţă de fostul regim, scria vineri presa britanică, citată de AFP.

135 afișări
Imaginea articolului Marea Britanie a autorizat agenţi ai lui Muammar Kadhafi să opereze pe teritoriul său

Muammar Kadhafi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Aceste informaţii, publicate de către ziarele The Guardian şi Daily Mail, au la bază documente provenind din arhivele lui Muammar Kadhafi, descoperite după înlăturarea sa de la putere în 2011.

Aceste documente sunt citate de 12 bărbaţi de origine libiană care au dat în judecată autorităţile britanice - şi anume serviciile de informaţii interne (MI5) şi externe (MI6) - afirmând că au fost supuşi unor măsuri arbitrare în anii 2000, ca de exemplu blocarea averilor şi arestări, pe când se aflau în Marea Britanie.

Potrivit unor documente judiciare consultate de către AFP, reclamanţii au fost acuzaţi, la vremea respectivă, de legături cu Grupul Islamic Combatant din Libia (GICL), o mişcare care a încercat să-l înlăture de la putere pe Muammar Kadhafi şi considerată apropiată de Al-Qaida.

Însă, în plângerile pe care le-au depus, ei afirmă că Londra şi Tripoli făceau schimb de informaţii despre opozanţi şi că acuzaţiile formulate împotriva lor au fost obţinute prin torturarea unor membri GICL.

Un judecător britanic a respins, joi, o acţiune în apel a Guvernului, care cerea clasarea cazului.

Această plângere este ultimul ecou în cazul "Acordului din deşert" încheiat între Muammar Kadhafi şi fostul premier britanic Tony Blair, care a contribuit la restabilirea relaţiilor între cele două ţări.

Guvernul britanic a acceptat, în 2012, să plătească suma de 2,2 milioane de lire sterline (2,7 milioane de euro) unui opozant libian, Sami al Saadi, care acuza Londra că a participat la capturarea şi predarea sa, în 2004, autorităţilor libiene, care l-au torturat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici