Marea Britanie a iniţiat o anchetă privind divulgarea unor note diplomatice despre Administraţia SUA / Donald Trump l-a criticat pe ambasadorul britanic

Ministerul de Externe de la Londra a iniţiat o anchetă privind dezvăluirea unor note diplomatice confidenţiale, scrise de Kim Darroch, ambasadorul britanic la Washington, în care diplomatul afirma despre Administraţia Donald Trump că este "disfuncţională" şi "ineptă", informează cotidianul The Guardian.

3027 afișări
Imaginea articolului Marea Britanie a iniţiat o anchetă privind divulgarea unor note diplomatice despre Administraţia SUA / Donald Trump l-a criticat pe ambasadorul britanic

Marea Britanie a iniţiat o anchetă privind dezvăluirea unor note diplomatice despre Donald Trump

Jeremy Hunt, ministrul britanic de Externe, a declarat despre depeşele trimise de ambasador că: "Era o opinie personală. Nu este punctul de vedere al guvernului britanic. Nu este punctul meu de vedere. Continuăm să credem că, în timpul preşedintelui Trump, Administraţia SUA nu este doar foarte eficientă, ci cel mai bun prieten posibil al Marii Britanii pe scena internaţională".

De asemenea, Donald Trump l-a criticat pe ambasadorul Kim Darroch, spunând despre acesta că "nu a slujit bine Marea Britanie".

"Nu suntem mari fani ai acestui om (...) Pot spune nişte lucruri despre el, dar nu mă sinchisesc", a mai adăugat liderul de la Casa Albă.

Pe de altă parte, David Gauke, ministrul britanic al Justiţiei, a declarat pentru BBC că este important ca ambasadorii să poate oferi miniştrilor "sfaturi sincere, fără poleială".

Nigel Farage, liderul partidului Brexit şi un susţinător al lui Trump, a cerut demisa ambsadorului.

"Kim Darroch este total nepotrivit pentru această funcţie", a afirmat Farage, spunând despre ambasador că este "un globalist, total opus doctrinei Trump".

Potrivit unor documente diplomatice confidenţiale, divulgate de publicaţia Mail on Sunday, Kim Darroch, ambasadorul britanic la Washington, descria Administraţia Donald Trump drept "ineptă" şi "disfuncţională", iar despre preşedintele SUA spunea că este "incompetent".

"Chiar nu credem că această administraţie va deveni în mod substanţial mai normală; mai puţin disfuncţională; mai puţin imprevizibilă; mai puţin divizată în facţiuni; mai puţin stângace din punct de vedere diplomatic şi ineptă", afirma Darroch într-o notă confidenţială.

Totodată, Darroch l-a descris pe Donald Trump drept "nesigur pe sine" şi "incompetent".

Darroch este unul dintre cei mai experimentaţi diplomaţi britanici, care şi-a început mandatul la Washington în ianuarie 2016, înainte de alegerea lui Trump la Casa Albă.

Publicaţia săptămânală Mail on Sunday a precizat că documentele trimise de Darroch la Londra, care au fost probabil transmise presei de un funcţionar din cadrul autorităţilor guvernamentale britanice, se referă la o perioadă ce începe cu anul 2017.

Într-o depeşă recentă, din 22 iunie, ambasadorul califica drept "incoerentă" şi "haotică" politica externă a lui Trump în privinţa Iranului.

Ministerul de Externe de la Londra nu a negat veridicitatea documentelor diplomatice divulgate de presa britanică.


 

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici