Marea Britanie a înregistrat un deficit bugetar mai mare decât se aştepta

Marea Britanie a înregistrat în aprilie un deficit bugetar mai mare decât se aştepta, în condiţiile în care inflaţia ridicată a împins factura dobânzilor la datoria guvernamentală pentru luna respectivă la un nou record, arată datele oficiale publicate marţi, potrivit Reuters.

811 afișări
Imaginea articolului Marea Britanie a înregistrat un deficit bugetar mai mare decât se aştepta

Marea Britanie a înregistrat un deficit bugetar mai mare decât se aştepta

Împrumuturile nete ale sectorului public, cu excepţia băncilor de stat, au crescut în aprilie la 25,56 miliarde de lire sterline - cu aproape 12 miliarde de lire mai mult decât în aprilie 2022, a precizat Oficiul Naţional de Statistică.

Un sondaj realizat de Reuters în rândul economiştilor indicase un împrumut net al sectorului public, excluzând băncile deţinute de stat, de 19,75 miliarde de lire sterline.

În aprilie, Marea Britanie a adăugat 9,8 miliarde de lire sterline la factura dobânzilor la datorie - cea mai mare pentru această lună de când au început înregistrările, în 1993, reflectând dobânzile de plătit pentru obligaţiunile guvernamentale legate de inflaţie.

Rata de inflaţie a preţurilor de consum din Marea Britanie a fost cea mai mare din Europa de Vest în martie, rămânând peste 10%. Se aşteaptă ca datele de miercuri să arate o scădere în aprilie la aproximativ 8,2%, conform consensului sondajului Reuters.

Guvernul a cheltuit 3,9 miliarde de lire sterline pentru plăţile de sprijin pentru energie în aprilie, în creştere cu 1,8 miliarde de lire faţă de anul trecut.

Pe lângă cheltuielile mai mari, deficitul bugetar din aprilie a reflectat încasări mai slabe colectate de guvern, de 69,7 miliarde de lire, în scădere de la 72,4 miliarde de lire în aprilie 2022.

ONS şi-a revizuit în scădere estimarea privind deficitul bugetar în exerciţiul financiar 2022/23, care s-a încheiat în martie, la 137,1 miliarde de lire, de la 139,2 miliarde de lire anterior.

În martie, Oficiul pentru Responsabilitate Bugetară (OBR) a estimat că împrumuturile în 2022/23 se vor stabili la 152,4 miliarde de lire, cu 15,3 miliarde de lire mai mult decât estimarea ONS.

Pentru actualul exerciţiu financiar 2023/24, prognoza OBR de 131,6 miliarde de lire sterline părea în continuare corectă, a declarat economistul Samuel Tombs de la firma de consultanţă Pantheon Macroeconomics.

„Ne îndoim, totuşi, că împrumuturile publice vor scădea la nivelurile pe termen mediu prevăzute de OBR luna trecută. OBR este prea optimist în ceea ce priveşte perspectivele economice pe termen mediu ale economiei”, a spus Tombs.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici