Marea Britanie deţine peste o sută de tone de plutoniu

Marea Britanie deţine un stoc de peste o sută de tone de plutoniu, suficient pentru fabricarea a 17.000 de bombe cu o putere egală cu cea lansată asupra oraşului japonez Nagasaki, în 1945, se arată într-un raport de vineri al celui mai mare institut ştiinţific britanic, citat de Reuters.

1 afișare
Imaginea articolului Marea Britanie deţine peste o sută de tone de plutoniu

Marea Britanie deţine peste o sută de tone de plutoniu

Stocul de material puternic radioactiv, care s-a dublat în ultimii zece ani, provine în principal de la reprocesarea combustibilului de uraniu stins, de la centralele nucleare ale ţării, de aceea trebuie evitat ca aceasta să devină o practică curentă, afirmă raportul întocmit de Royal Society.

"Ar trebui ca plutoniul să nu mai fie procesat, după încheierea contractelor în vigoare la ora actuală", susţine documentul intitulat "Opţiuni strategice pentru plutoniul procesat din Marea Britanie".

Plutoniul, unul dintre elementele cele mai radioactive cunoscute, este produs prin reprocesarea combustibilului de uraniu stins de la centralele nucleare, destinată separării uraniului reutilizabil.

El poate fi procesat sub formă de combustibil, dar poate fi folosit şi în armamentul nuclear, ceea ce reprezintă o ameninţare la adresa securităţii.

"Puţin mai mult de şase kilograme de plutoniu au fost folosite la fabricarea bombei care a distrus Nagasaki", a declarat Geoffrey Boulton, principalul autor al raportului. "Trebuie să luăm măsuri pentru a ne asigura că acest material extrem de periculos nu va cădea în mâinile cui nu trebuie", a adăugat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici