Marea Britanie impune o taxă excepţională pentru companiile de petrol şi gaze în încercarea de a sprijini populaţia afectată de scumpiri

  • Ministrul de Finanţe britanic Rishi Sunak a anunţat instituirea unei taxe temporare asupra profiturilor companiilor energetice.
  • Marea Britanie se teme de creşterea rapidă a ritmului inflaţiei, aşa că încearcă să „pună la adăpost” populaţia cu venituri mici.
2535 afișări
Imaginea articolului Marea Britanie impune o taxă excepţională pentru companiile de petrol şi gaze în încercarea de a sprijini populaţia afectată de scumpiri
Concret, ministrul anunţă un pachet de sprijin de 15 miliarde lire pentru gospodăriile care se chinuie cu costul ridicat al traiului de zi cu zi. Atfel, fiecare familie cu venituri mici va primi un sprijin de 650 lire şi o sumă extra de 200 lire pentru facturile la energie electrică. 
 
Astfel, companiile de petrol şi gaze vor „finanţa” parţial programul de sprijin, oferind o sumă de 5 miliarde de lire, provenită din taxa excepţională pe profit. 
 
„Sectorul petrolului şi gazelor naturale face profituri masive, şi nu ca rezult al modificărilor recente ale riscurilor luate, ori ale inovaţiilor sau eficienţelor aduse în industrie, ci ca rezultat al creşterii preţurilor  globale pentru mărfuri, pe fondul invaziei Rusiei în Ucraina”, a declarat ministrul Rishi Sunak, conform The Guardian.
 
Pentru început, noua taxă va fi la o rată de 25% din profit, iar apoi va fi eliminată treptat, pe măsură ce inflaţia se va atenua, iar preţurile mărfurilor vor scădea la un nivel acceptabil.
 
Într-adevăr, companiile de petrol şi gaze au avut profituri considerabile la începutul lunii, pe măsură ce preţul mărfurilor a crescut ca repercusiune a invaziei Rusiei în Ucraina. 
 
Luând exemplul autohton, Romgaz. Chiar dacă a vândut o cantitate de gaze în T1/2022 mai redusă cu 17% faţă de T1/2021, iar producţia a scăzut cu 0,3%, Romgaz, producător şi furnizor de gaze naturale controlat de statul român prin Ministerul Energiei, a raportat rezultate financiare record în primele trei luni ale anului. 
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici