Marea Britanie promite un sprijin militar suplimentar de un miliard de lire sterline pentru Ucraina

Marea Britanie va oferi un ajutor militar suplimentar de un miliard de lire sterline pentru Ucraina, ceea ce reprezintă aproape o dublare a sprijinului său, scrie BBC.

160 afișări
Imaginea articolului Marea Britanie promite un sprijin militar suplimentar de un miliard de lire sterline pentru Ucraina

Marea Britanie promite un sprijin militar suplimentar de un miliard de lire sterline pentru Ucraina

Cu această nouă finanţare, ajutorul militar acordat Kievului se ridică la 2,3 miliarde de lire sterline - iar Marea Britanie a cheltuit, de asemenea, 1,5 miliarde de lire sterline pentru sprijinul umanitar şi economic acordat Ucrainei.

Boris Johnson a declarat că cheltuielile britanice au "transformat apărarea Ucrainei".

Angajamentul a fost făcut după ce preşedintele Volodimir Zelenski a cerut liderilor NATO să facă mai mult pentru a ajuta efortul de război al Ucrainei.

Zelenski le-a spus liderilor NATO că costul lunar al apărării Ucrainei este de aproximativ 5 miliarde de dolari (4,12 miliarde de lire sterline).

Marea Britanie este a doua ţară după SUA în ceea ce priveşte ajutorul militar acordat Ucrainei - SUA au aprobat recent un pachet de sprijin de 40 de miliarde de dolari.

Noul ajutor britanic va fi folosit pentru a plăti "sisteme sofisticate de apărare aeriană", drone, echipamente de război electronic şi "mii de piese de echipament vital", a declarat guvernul britanic.

Adresându-se liderilor NATO la summitul lor de miercuri de la Madrid, prin legătură video, Zelenski a declarat că Ucraina are nevoie de mai multe sisteme de armament şi artilerie moderne. "Rusia încă primeşte miliarde în fiecare zi şi le cheltuieşte pe război. Avem un deficit de mai multe miliarde de dolari, nu avem petrol şi gaze pentru a-l acoperi", a spus Zelenski.

Angajamentul Marii Britanii vine în contextul în care membrii NATO au convenit asupra unui "concept strategic" pe 10 ani pentru a aborda viitoarele ameninţări la adresa securităţii europene şi globale.

În acelaşi timp, guvernul SUA a anunţat că îşi va spori prezenţa militară în Europa, în timp ce NATO a convenit asupra unei "schimbări fundamentale" în răspunsul său la invazia Rusiei.

În prezent, Regatul Unit cheltuieşte aproximativ 2,3% din PIB pentru apărare, ceea ce reprezintă o sumă peste obiectivul de 2% stabilit de NATO şi se numără printre cele mai mari dintre ţările membre.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici