Marea Britanie returnează 5,97 milioane de dolari, bani furaţi de fostul guvernator nigerian James Ibori

  • Fostul guvernator al statului Delta a fost închis în UK, în 2012, pentru fraudă.
  • Scăpase, în 2009, de 170 de capete de acuzare în Nigeria.
  • Din combinaţii murdare, Ibori a adunat 50 de milioane de lire sterline.
287 afișări
Imaginea articolului Marea Britanie returnează 5,97 milioane de dolari, bani furaţi de fostul guvernator nigerian James Ibori

James Ibori, cu pumnul ridicat

Nigeria a primit suma de 4.214.017 GBP (5,97 milioane de dolari), ca ”pradă” recuperată de Regatul Unit de la James Ibori, fostul guvernator al statului Delta, care a fost închis în Marea Britanie, în 2012, pentru fraudă.

Dl Abubakar Malami, procurorul general al Federaţiei din Nigeria şi ministru al Justiţiei, a confirmat că ţara din Africa de Vest a încasat suma respectivă pe data de 10 mai 2021.

Ibori, în vârstă de 61 de ani, a fost guvernator în perioada 29 mai 1999 - 29 mai 2007. Departamentul pentru Dezvoltare Internaţională (DfID) şi Comisia pentru crime economice şi financiare din Nigeria (EFCC) au început anchetarea dlui Ibori în 2005. El a fost acuzat de 170 de fraude în Nigeria, dar a fost achitat de toate de către o instanţă federală, în 2009.

Ulterior, a fugit în Emiratele Arabe Unite (EAU), unde a fost arestat şi repatriat în Marea Britanie, pentru a face faţă acuzaţiilor de spălare de bani şi de fraudă.

Fostul guvernator a pledat vinovat, în februarie 2012, pentru 10 infracţiuni legate de conspiraţie pentru spălarea de fonduri de la stat, cheltuieli substanţiale de spălare a banilor şi una de obţinere a transferului de bani prin înşelăciune şi fraudă.

În aprilie 2012, a primit o pedeapsă de 13 ani de închisoare după ce a recunoscut o fraudă de aproape 50 de milioane de lire sterline.

Procurorul, Sasha Wass, a declarat instanţei că domnul Ibori şi asociaţii săi au folosit mai multe conturi la bănci pentru a spăla milioane de lire sterline, dintre care unele au fost folosite pentru a cumpăra proprietăţi imobiliare de ultimă generaţie în Londra.

Curtea a aflat că domnul Ibori, cândva un „hoţ mărunt cu mâna în bricolaj”, la magazinul de bricolaj Wickes, a adunat un portofoliu de şase proprietăţi în afara Nigeriei în valoare de 6,9 ​​milioane de lire sterline la un moment dat în care era plătit 4.000 de lire sterline pe an ca stat Guvernator al regiunii Delta.

Proprietăţile din Londra includeau un apartament în St John's Wood, o casă în Hampstead. De asemenea, avea un conac de 3 milioane de lire sterline în Africa de Sud. James Ibori intenţiona să cumpere un avion privat.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici