Marea Britanie: Rusia "antrenează delfini de luptă" în Marea Negră

Serviciul britanic de informaţii a precizat, în cea mai recentă actualizare privind conflictul din Ucraina, că Marina rusă a investit masiv în securitatea bazei principale a Flotei Mării Negre de la Sevastopol începând de anul trecut.

1261 afișări
Imaginea articolului Marea Britanie: Rusia "antrenează delfini de luptă" în Marea Negră

Marea Britania: Rusia "antrenează delfini de luptă" în Crimeea

În apărarea portului strategic s-ar folosi şi delfini potrivit Serviciul britanic de informaţii pentru apărare.

"Este foarte probabil ca aceste apărări să fi fost, de asemenea, sporite de un număr mai mare de mamifere marine antrenate. Imaginile arată o aproape dublare a adăposturilor plutitoare pentru mamifere în port, care foarte probabil conţin delfini", se precizează în raportul citat de France 24.

Animalele sunt "probabil destinate să contracareze scafandrii inamici", a adăugat acesta.

Utilizarea delfinilor în scopuri militare nu este un lucru nou. În 2016, Ministerul rus al Apărării a încercat să cumpere cinci delfini, ca parte a încercărilor de a reînvia utilizarea, în epoca sovietică, a cetaceelor foarte inteligente pentru sarcini militare.

Atât Uniunea Sovietică, cât şi Statele Unite au folosit delfini în timpul Războiului Rece, antrenându-i să detecteze submarine, mine şi să depisteze obiecte sau persoane suspecte în apropierea porturilor şi a navelor.

Marina rusă a folosit balene Beluga şi foci pentru o serie de misiuni în apele arctice.

O balenă care a apărut în Norvegia în 2019, stârnind speculaţii că ar fi fost folosită pentru supraveghere, a reapărut luna trecută în largul coastelor Suediei.

Norvegienii au poreclit-o "Hvaldimir" - un joc de cuvinte cu cuvântul "balenă" în limba norvegiană (hval) şi o aluzie la presupusa sa asociere cu Rusia, potrivit AFP.

Hamul pus pe Hvaldimir era potrivit pentru a găzdui o cameră de acţiune, iar pe închizătorile de plastic erau imprimate cuvintele "Echipament Sankt Petersburg".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici