Margaret Thatcher se opunea reunificării Germaniei

Fostul premier britanic Margaret Thatcher se opunea reunificării Germaniei, iar din această cauză fostul preşedinte sovietic Mihail Gorbaciov nu ştia ce atitudine să adopte faţă de căderea Zidului Berlinului, arată documente oficiale ruse, citate de ediţia online a ziarului The Times.

46 afișări
Imaginea articolului Margaret Thatcher se opunea reunificării Germaniei

Margaret Thatcher se opunea reunificării Germaniei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit documentelor, cu şase zile înainte de căderea Zidului Berlinului, Mihail Gorbaciov nu ştia ce atitudine să adopte.

Liderul sovietic se gândea care va fi reacţia ruşilor de rând faţă de acest eveniment.

Ministrul sovietic de Externe, Eduard Şevardnadze, a propus ca URSS să se implice direct în demolarea Zidului Berlinului, un simbol al rivalităţii între sovietici şi Occident.

Propunerea a fost respinsă rapid de un ofiţer KGB, dar şi de Gorbaciov, care se temea de creşterea influenţei Germaniei de Vest asupra Germaniei de Est.

Gorbaciov a explicat că alţi lideri occidentali nu doreau reunificarea Germaniei, deşi evitau să recunoască public acest lucru, pentru că aceea era politica NATO. În schimb, liderii occidentali încercau să stimuleze URSS să se opună ideii reunificării.

Cu două luni înainte, premierul britanic Margaret Thatcher venise la Kremlin cu scopul împiedicării reunificării Germaniei.

"Reunificarea Germaniei nu este în interesul Marii Britanii şi nici al Europei Occidentale. Uitaţi ce aţi citit în comunicatele NATO. Nu dorim o Germanie reunificată. Ar conduce la contestarea frontierelor statelor europene. Nu putem permite aşa ceva pentru că o astfel de situaţie ar submina stabilitatea internaţională şi securitatea noastră", i-a spus Thatcher lui Gorbaciov.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici