Marian Lupu s-a răzgândit: Nu mai crede că limba Republicii Moldova se numeşte română

Preşedintele Parlamentului moldovean, Marian Lupu, a declarat că s-a răzgândit în privinţa limbii Republicii Moldova şi nu mai consideră că aceasta se numeşte română, din punct de vedere ştiinţific.

1836 afișări
Imaginea articolului Marian Lupu s-a răzgândit: Nu mai crede că limba Republicii Moldova se numeşte română

Marian Lupu s-a răzgândit: Nu mai crede că limba R. Moldova se numeşte română (Imagine: Radu Stefan/Mediafax Foto)

"Noi nu suntem de acord cu schimbarea limbii. Nu am discutat ce anume modificăm în Constituţie, noi am convenit că trebuie să aplicăm acele modificări la Constituţie care au fost nereuşite. Articolul 13 nu are nimic cu funcţionarea mecanismelor statale şi cu instituţiile democratice. Noi oferim dreptul la autoidentificare etnică, nimeni nu presează pe nimeni", a declarat preşedintele Parlamentului moldovean, Marian Lupu, în emisiuna În PROfunzime de la Pro TV Chişinău.

Referitor la poziţia pe care o avea anterior, potrivit căreia limba Republicii Moldova, din punct de vedere ştiinţific, se numeşte română, Marian Lupu a declarat că s-a răzgândit.

"S-a zis cu ştiinţificul, deoarece ştiinţifice sunt tezele susţinute de oamenii de ştiinţă, iar eu astăzi vă zic: voi promovaţi ideile ştiinţifice, însă vă atrag atenţia că ştiinţele sociale sunt cu o puternică influenţă subiectivă. Iar dacă sunt subiective înseamnă că sunt promovate în interese politice", a precizat Lupu.

Întrebat cum vor vota modificarea dacă nu deţin majoritatea mandatelor în Parlament, preşedintele Legislativului a spus că cea mai uşoară cale ar fi cea de aprobare în Parlament.

"În cazul nostru noi nu avem majoritatea şi chiar daca ar cădea de acord cu tot conţinutul, opoziţia, principial nu va mege la vot. Rămâne referendumul. Eu nu văd altă cale decât referendumul, aşa că terminăm partea de conţinut şi mergem la referendum. Cum se termină, nu ştim. Dacă vom vedea că nereuşita este mare, deoarece opoziţia nu va sta cu mâinile în buzunar, mă întreb dacă va mai avea rost să cheltuim bani", a afirmat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici