Marile puteri au început negocierile în vederea încheierii acordului final cu Iranul

Miniştrii de Externe ai marilor puteri au început luni - cu o zi înainte de expirarea unui termen-limită - negocieri dure la Viena, în vederea încheierii unui acord istoric asupra dosarului nuclear iranian, care să pună capăt unui impas de 13 ani, relatează AFP în pagina electronică.

406 afișări
Imaginea articolului Marile puteri au început negocierile în vederea încheierii acordului final cu Iranul

Marile puteri au început negocierile în vederea încheierii acordului final cu Iranul (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Membrii Grupului 5+1 (cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU - China, Franţa, Marea Britanie, Rusia, Statele Unite - şi Germania) vor ca Iranul să-şi limiteze puternic programul nuclear, pentru a face aproape imposibilă orice încercare a Teheranului de a se dota cu arma nucleară, în schimbul unei anulări a sancţiunilor care i-au fost impuse.

Acordul este negociat de aproape doi ani, după alegerea lui Hassan Rohani ca preşedinte, în 2013, şi are la bază un acord-cadru încheiat în aprilie în Elveţia.

Potrivit acestui acord-cadru, Iranul se angajează să reducă cu peste două treimi numărul centrifugelor - care pot produce combustibil nuclear sau nucleul unei bombe nucleare -, să-şi reducă stocurile de uraniu şi să modifice reactorul de la Arak.

Între problemele dificile, care au întârziat finalizarea acordului la termenul-limită anterior, se află ritmul şi calendarul anulării sancţiunilor, viitoarele capacităţi ale Iranului de a produce echipament nuclear şi un acces sporit al ONU, inclusiv la eventuale baze militare, în Iran.

Secretarul de Stat american John Kerry, care s-a întâlnit în mai multe rânduri, în ultimele zece zile, cu ministrul iranian de Externe Javad Zarif, a declarat că "acum a venit timpul" să încheiem acordul.

"În ultimele zile am înregistrat progrese rale, dar vreau să fiu absolut clar pentru toată lumea, nu ne aflăm încă acolo unde avem nevoie să fim în privinţa mai multora dintre problemele cele mai dificile", a subliniat Kerry.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici