Marine Le Pen nu îl va vota nici pe Hollande, nici pe Sarkozy în turul doi

Marine Le Pen, candidata extremei-drepte care s-a clasat pe locul trei în primul tur al scrutinului prezidenţial din Franţa de la 22 aprilie, cu 17,9 la sută din voturi, a declarat marţi că nu va vota nici pentru Francois Hollande, nici pentru Nicolas Sarkozy în turul al doilea.

112 afișări
Imaginea articolului Marine Le Pen nu îl va vota nici pe Hollande, nici pe Sarkozy în turul doi

Marine Le Pen (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Duminică, 6 mai, la cel de-al doilea tur de scrutin, "eu voi da un vot alb", a declarat liderul Frontului Naţional (FN), în cadrul tradiţionalului miting al partidului său de comemorare a Ioanei d'Arc, în centrul Parisului. Ea le-a cerut susţinătorilor săi să facă acelaşi lucru.

"Fiecare dintre voi va alege în sufletul şi conştiinţa sa, potrivit responsabilităţii sale. Aceasta este principala voastră libertate de cetăţean, pe care o exercit şi eu, deci nu voi da un vot de încredere sau un mandat acestor doi candidaţi", a precizat Marine Le Pen.

"Vă iubesc prea mult pentru a vă angaja pe o cale care ştiu că reprezintă o falsă speranţă, o nouă decepţie. Cei doi sunt reprezentanţii elitelor politice care îşi apără propriile interese", a explicat ea.

Declaraţia lui Marine Le Pen nu este o surpriză, adjuncţii săi sugerând deja că nu va face o alegere.

De când ea s-a clasat în poziţie de arbitru în primul tur, cei doi finalişti nu au încetat să îi curteze alegătorii.

Nicolas Sarkozy, care nu poate spera să câştige decât cu sprijinul lor masiv, a avut un discurs mai de dreapta în speranţa că va recupera voturile care în 2007 au contribuit la victoria sa.

Francois Hollande, prezentat drept câştigător de sondaje, încearcă să atragă alegătorii care s-au refugiat în FN după ce au fost dezamăgiţi de stânga în anii '80.

"Ne-am impus temele în aceste alegeri (...), am devenit centrul de gravitate ale vieţii politice franceze, dezbaterile de astăzi se structurează în jurul propunerilor noastre", s-a bucurat Le Pen.

În acelaşi timp, ea i-a ironizat pe cei doi finalişti. "Ce efect are să treceţi de la statutul de fascişti xenofobi la francezi cu preocupări reale şi cu care trebuie discutat?", a întrebat ea.

Marine Le Pen, care are ca scop să fragmenteze dreapta tradiţională pentru a prelua conducerea opoziţiei în Franţa, a denunţat din nou "bipolarizarea" şi le-a cerut susţinătorilor săi să se mobilizeze pentru alegerile legislative din iunie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici