Martin Luther King, omagiat în Congresul american

Congresul american a acordat, marţi, cu titlu postum, cea mai înaltă distincţie reverendului Martin Luther King Jr. şi soţiei sale Coretta Scott King, în cursul unei ceremonii de marcare a 50 de ani de la adoptarea legii cu privire la drepturile civile.

98 afișări
Imaginea articolului Martin Luther King, omagiat în Congresul american

Martin Luther King (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Congresul a votat în 2004 o rezoluţie prin care acorda Medalia de Aur a Congresului soţilor King, pe care văduva lui MLK trebuia să o accepte, dar Coretta Scott King a decedat în 2006. Prin urmare, recompensa a fost acceptată marţi de copiii soţilor King, sub rotonda Capitoliului de la Washington.

"Datorită actelor, discursurilor şi scrierilor lor, ei au creat climatul favorabil adoptării legii cu privire la drepturile civile în 1964 (Civil Rights Act) şi a legii cu privire la dreptul de vot în 1965 (Voting Rights Act)", a declarat reprezentantul democrat John Lewis, un fost lider al studenţilor care au participat la mişcarea din anii 1960.

Civil Rights Act, propusă iniţial de preşedintele John F. Kennedy, a fost adoptată în 1964, după luni de bătălie în Senat, unde aleşi din sudul ţării au recurs la toate procedurile de obstrucţionare de care dispuneau.

Preşedintele democrat Lyndon Johnson promulga în aceeaşi zi, într-o transmisie în direct, legea care interzicea discriminările rasiale şi segrarea în şcoli, la muncă, în hoteluri, restaurante şi în alte locuri publice.

"Fără leadershipul lui Lyndon Johnson, noi nu am fi fost astăzi aici, iar Barack Obama nu ar fi fost preşedintele Statelor Unite ale Americii", a spus John Lewis.

Printre precedenţii decoraţi cu Medalia de Aur a Congresului figurează opozanta birmană Aung San Suu Kyi, astronautul Neil Armstrong, victimele atentatelor din 11 septembrie 2001, şi cele patru tinere ucise în atentatul din biserica din Birmingham în 1963, unul dintre evenimentele cele mai tragice ale luptei pentru drepturi civile.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici