Martin Schulz: România trebuie să aplice imediat recomandările Comisiei Europene

România trebuie să aplice "imediat" recomandările formulate de Comisia Europeană şi să respecte standardele Uniunii Europene, afirmă preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz.

849 afișări
Imaginea articolului Martin Schulz: România trebuie să aplice imediat recomandările Comisiei Europene

Martin Schulz: România trebuie să aplice imediat recomandările Comisiei Europene (Imagine: Mediafax foto/AFP)

"Suntem o Uniune a valorilor comune şi a încrederii reciproce: toate statele membre trebuie să respecte instituţiile democratice, independenţa sistemului judiciar şi statul de drept", a declarat Schulz pentru agenţia italiană ANSA, referindu-se la raportul Comisiei Europene privind situaţia din România.

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat, miercuri, în prezentarea raportului elaborat în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, că România a făcut un pas înapoi de pe marginea prăpastiei, dar că trebuie să-şi respecte angajamentele, situaţia urmând a fi monitorizată, un nou raport urmând să fie adoptat în acest an.

Înaltul oficial european a asigurat că va fi monitorizată în continuare "cu mare atenţie" evoluţia din România şi respectarea angajamentelor asumate de către premierul Victor Ponta pentru reinstaurarea respectului pentru statul de drept şi independenţa sistemului judiciar.

Barroso a arătat că evenimentele din ultimele trei săptămâni din România au fost o sursă de îngrijorare pentru Comisia Europeană şi UE, iar acestea "au zdruncinat" încrederea în România. "Politicienii nu trebuie să încerce să îi intimedeze sau să îi atace pe judecători înaintea deciziilor care ar putea să nu le convină, iar componenţa Curţii Constituţionale nu poate fi schimbată peste noapte", a subliniat Barroso.

Raportul Comisiei Europene, dat publicităţii miercuri la Bruxelles, arată că în cursul acestor cinci ani au existat perioade de progres şi de regres, momente în care cooperarea a funcţionat bine şi momente în care mecanismul s-a confruntat cu atitudini ostile şi a întâmpinat rezistenţe. Prin urmare, prezentul raport recunoaşte progresele globale înregistrate de la aderare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici