Mărturia unui ostatic de la magazinul evreiesc din Paris: ”Coulibaly ne-a spus că el a fost cel care a ucis-o pe poliţista din Montrouge, că s-a coordonat cu fraţii Kouachi”

Un funcţionar de rang înalt aflat la pensie a povestit, marţi, despre lungile ore de neputinţă pe care le-a petrecut în magazinul evreiesc din Paris, în timpul luării de ostatici de vineri.

730 afişări
Imaginea articolului Mărturia unui ostatic de la magazinul evreiesc din Paris: ”Coulibaly ne-a spus că el a fost cel care a ucis-o pe poliţista din Montrouge, că s-a coordonat cu fraţii Kouachi”

Mărturia unui ostatic de la magazinul evreiesc din Paris (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În acea zi, bărbatul în vârstă de 67 de ani care vrea să îşi păstreze anonimatul, un client ocazional al magazinului evreiesc, voia să cumpere humus. "Eram în spatele magazinului atunci când am auzit o explozie".

Întrucât a fost la post în ţări aflate în război, el a înţeles imediat, "din zgomotul caracteristic pe care îl face un Kalaşnikov", că este vorba despre o luare de ostatici.

"Apoi a fost panica, oamenii s-au grăbit către o scară în spirală" care ducea la subsol. El s-a refugiat într-o cameră frigorifică. După o jumătate de oră, un ostatic a coborât şi le-a spus: "Urcaţi toţi sau va ucide pe toată lumea".

"Am ezitat. Apoi mi-am spus: până la urmă prefer să mor în aer liber decât într-o pivniţă".

În partea de sus a scării, el a dat "peste cadavrul unui nefericit care încercase să îi ia arma teroristului. Zăcea într-o mare de sânge, cu faţa la pământ".

El s-a alăturat celor aproximativ 12 ostatici, regrupaţi în apropiere de ieşirea din magazin: colţul cu alcool şi produse de lux.

"Mi-a trecut prin minte că, înainte să mor, aş putea să mănânc. Dar acest gând frivol a fost şters rapid de o imagine îngrozitoare. Mă aflam în faţa a trei cadavre, la intrarea în magazin. Două erau cu faţa la pământ, scăldându-se în sânge. Dar cel mai groaznic era că lângă perete se afla un al treilea în agonie. Îşi pierduse cunoştinţa dar încă respira", povesteşte el.

Jihadistul a propus să termine cu el, dar ostaticii l-au descurajat.

Coulibaly i-a cerut fiecărui ostatic să îşi spună numele, vârsta, profesia şi originea. "Am spus: «francez». M-a întrebat: «catolic?». Am spus da".

"Pentru el, originea era de fapt religia. Or reducerea cuiva la religia sa din naştere este încununarea rasismului", comentează acest funcţionar care a trăit în mai multe ţări musulmane, a învăţat arabă şi a citit Coranul.

Jihadistul s-a plimbat prin spatele magazinului, de unde se temea că vor veni poliţiştii. El a cerut ca accesul să fie blocat cu palete.

Bărbatul, care a confiscat telefoanele mobile ale ostaticilor, s-a servit de ele pentru a face mai multe apeluri.

"Ne-a spus că el a fost cel care a ucis-o pe poliţista din Montrouge, că s-a coordonat cu fraţii Kouachi şi că a fost obligat să treacă mai repede decât anticipase la atacarea" magazinului deoarece laţul se strângea în jurul lui.

"A început să vorbească". Invocând "legea talionului" şi dorinţa de "răzbunare", el a schiţat un tabel al persecuţiilor la care sunt supuşi musulmanii, "din Myanmar şi până în Mali, trecând prin Palestina şi Siria", povesteşte ostaticul.

"Ce m-a frapat este că a vorbit despre persecutarea musulmanilor în Myanmar - care sunt numiţi Rohingyas - de către budişti: este punctual. Se vedea că este un militant, nu un amator. Iar acest lucru se vedea din modul în care mânuia armele".

Deodată, s-a auzit o explozie în spatele magazinului, în partea opusă faţă de locul unde erau reuniţi ostaticii. Coulibaly s-a grăbit spre această zonă, dar o a doua deflagraţie s-a produs în partea din faţă.

"Am văzut perdeaua ridicându-se, m-am culcat la pământ, cu rucsacul pe cap. Coulibaly s-a îndreptat spre ieşirea principală ..."

La spital, unde a fost dus împreună cu ceilalţi ostatici, un reprezentant al comunităţii evreieşti l-a întrebat dacă are nevoie de ajutor, dar el a răspuns că este bine şi că nu este evreu. Apoi a adăugat: "Nu sunt evreu dar, astăzi, mă simt teribil de evreu".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici