Măsurile de austeritate din România, din nou în atenţia presei internaţionale

Măsurile de austeritate din România, care au generat importante proteste în ultimele săptămâni, vor fi analizate joi de Curtea Constituţională a ţării, în timp ce Guvernul a adoptat miercuri o ordonanţă care introduce, de la 1 iulie, mai multe taxe şi impozite, scrie presa internaţională.

80 afișări
Imaginea articolului Măsurile de austeritate din România, din nou în atenţia presei internaţionale

Măsurile de austeritate din România, din nou în atenţia presei internaţionale (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Într-un articol amplu despre problemele financiare pe care le întâmpină mai multe ţări din Europa (România, Islanda, Spania, Irlanda, Lituania, Grecia) şi Statele Unite, cotidianul economic Financial Times titrează că România se confruntă cu un val de contestare publică a măsurilor de austeritate.

Măsurile de austeritate din Românie, scrie cotidianul britanic, sunt dure chiar şi pentru standardele actuale ale Uniunii Europene, dar miniştrii au insistat că fără acest pachet deficitul bugetar va creşte la peste 9 procente în acest an, iar Fondul Monetar Internaţional (FMI) va fi obligat să retragă asistenţa financiară atât de necesară României.

Într-o ţară neobişnuită cu protestele, politicile de austeritate - descrise de opoziţia social-democrată drept "un genocid social" - au generat un val de contestare publică ce a ameninţat pentru scurt timp Guvernul, adaugă Financial Times.

Agenţia chineză Xinhua şi cea germană DPA amintesc că Guvernul român a adoptat miercuri o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Codului Fiscal, care extinde baza de impozitare prin introducerea, de la 1 iulie 2010, a mai multor taxe şi impozite.

România este în prezent într-o recesiune severă, care a diminuat Produsul Intern Brut al ţării cu 7,1 la sută în 2009, după opt ani de creştere, scrie Xinhua, în timp ce DPA subliniază că noile măsuri nu vor intra în vigoare înainte de decizia Curţii Constituţionale de joi cu privire la politicile de austeritate ale Guvernului.

Agenţia britanică Reuters subliniază că firmele controlate de state - dintre care multe primesc importante fonduri publice şi sunt fără profit - trebuie, potrivit ordonanţei, să vireze 90 la sută din profitul lor bugetului de stat, faţă de 50 la sută în prezent, pentru a ajuta coaliţia guvernamentală de centru să controleze deficitul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici