Material japonez, descoperit de AIEA la obiectivele nucleare nord-coreene - presă

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a descoperit pompe de fabricaţie japoneză la instalaţii nucleare nord-coreene, în timpul unei inspecţii efectuate anul trecut, a anunţat un cotidian nipon.

26 afișări
Imaginea articolului Material japonez, descoperit de AIEA la obiectivele nucleare nord-coreene - presă

Material japonez, descoperit de AIEA la obiectivele nucleare nord-coreene - presă (Imagine: Mediafax/AFP)

Inspectorii AIEA au descoperit mai multe pompe de vacuum în timpul inspecţiilor realizate în Coreea de Nord, la instalaţiile nucleare din Yongbyon şi la alte obiective legate de domeniul nuclear, în iulie 2007, potrivit cotidianului nipon Yomiuri Shimbun, care nu a citat sursele informaţiilor.

Aceste inspecţii au fost realizate de AIEA pentru a verifica dacă regimul comunist de la Phenian respectă angajamentele care stabilesc închiderea obiectivelor sale nucleare, potrivit acordului încjeiat de şase state (Coreea de Nord, Japonia, Coreea de Sud, SUA, China şi Rusia).

Informată de AIEA, poliţia japoneză a percheziţionat două întreprinderi private în luna mai, Tokyo Vacuum şi Nakano Corp., ambele situate în regiunea Tokyo.

Cele două societăţi sunt suspectate că au exportat fără autorizaţie pompe de vacuum în Taiwan, iar de acolo dispozitivele se pare că au fost trimise în Coreea de Nord, potrivit Yomiuri Shimbun, care a menţionat o anchetă comună a autorităţilor nipone şi taiwaneze.

Legislaţia japoneză este foarte strictă în ceea ce priveşte exportul materialelor, precum pompele de vacuum, care pot fi utilizate la fabricarea armelor nucleare.

Societatea Nakano Corp. a explicat poliţiei că a vândut 10 pompe unei societăţi comerciale din Taipei, în noiembrie 2003, potrivit cotidianului japonez.

Cele două întreprinderi nipone au declarat că nu ştiau că dispozitivele vor ajunge în Coreea de Nord.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici