Medvedev cere noi măsuri legislative împotriva corupţiei

Preşedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, a declarat miercuri că doreşte noi măsuri legislative împotriva corupţiei până anul viitor, intensificând eforturile pentru combaterea unui fenomen care afectează securitatea naţională.

16 afișări
Imaginea articolului Medvedev cere noi măsuri legislative împotriva corupţiei

Medvedev cere noi măsuri legislative împotriva corupţiei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Medvedev declara la începerea mandatului de preşedinte că planul de combatere a corupţiei se va axa pe trei direcţii - stimularea funcţionarilor publici să fie cinstiţi, sancţionarea oficialilor corupţi şi schimbarea mentalităţii la nivel naţional.

Însă, atrage atenţia Medvedev, soluţia nu este o campanie a Kremlinului împotriva oficialilor corupţi, ci o abordare mai largă, inclusiv în sectorul privat.

"Când planul va fi finalizat, va trebui să ne concentrăm pe adoptarea unui pachet legislativ, peste circa şase luni. Rusia trebuie să înceapă noul an cu noi legi anticorupţie", a declarat preşedintele în faţa membrilor Consiliului Federaţiei, Camera superioară a Parlamentului rus.

"Corupţia a devenit un mod de viaţă pentru foarte mulţi oameni. Cei care acceptă mită nu au nicio responsabilitate. Acest lucru trebuie să se schimbe", a spus Medvedev.

Un oficial rus estima recent că funcţionarii corupţi câştigă aproximativ 120 de miliarde de dolari anual, adică o treime din bugetul Rusiei.

"Când am decis să concep un plan am ascultat păreri: de ce să fac asta, că nu voi rezolva nimic... Avem tot ce trebuie pentru a face progrese - un sistem legislativ şi resurse diferite de cele din anii 1990", explică Medvedev.

Planul lui Medvedev include noi criterii de selectare a funcţionarilor guvernamentali, un sistem de supraveghere a Guvernului, condiţii mai severe pentru numirea judecătorilor.

Noul preşedinte este considerat de analişti mult mai liberal decât Vladimir Putin, care concentrase puterea la Kremlin.

Medvedev a sugerat că renunţarea la unele prerogative prezidenţiale va contribui la eliminarea corupţiei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici