Medvedev consideră că s-au creat condiţii bune pentru o cooperare antirachetă ruso-americană

Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a salutat joi hotărârea "responsabilă" a preşedintelui american, Barack Obama, de a abandona proiectul de scut atirachetă în Europa şi a estimat că sunt condiţii bune pentru o cooperare privind riscul balistic.

15 afișări
Imaginea articolului Medvedev consideră că s-au creat condiţii bune pentru o cooperare antirachetă ruso-americană

Medvedev consideră că s-au creat condiţii bune pentru o cooperare antirachetă ruso-americană (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Apreciem drept responsabilă abordarea preşedintelui Statelor Unite pentru realizarea acordurilor noastre. Sunt pregătit să continuăm dialogul", a spus preşedintele rus, într-o declaraţie televizată.

El a declarat că în cadrul vizitei lui Obama la Moscova, în iulie, cei doi lideri au căzut de acord să încerce să colaboreze în domeniul evaluării riscurilor balistice şi a răspunsului faţă de acestea.

"Declaraţia de astăzi a Washingtonului arată că, în vederea unei asemenea cooperări, se crează condiţii bune", a estimat preşedintele rus.

Medvedev a anunţat, de asemenea, că în cadrul viitoare sale întâlniri, la 23 septembrie, cu Barack Obama, în Statele Unite, vor fi abordate aceste aspecte.

Acesta a afirmat că vrea să coopereze cu Statele Unite şi ţările europene pentru a "dezvolta măsuri eficiente împotriva proliferării riscului reprezentat de rachete, măsuri care ţin cont de interesele şi temerile fiecăruia şi asigură o securitate egală tuturor statelor din spaţiul european".

Statele Unite au anunţat joi o revizuire de amploare a proiectului de scut antirachetă în Europa de Est, care datează din perioada preşedintelui George W. Bush. Washingtonul a estimat în scădere ameninţarea iraniană, iar scutul său va fi conceput împotriva rachetelor cu rază scurtă şi medie de acţiune, şi nu împotriva rachetelor strategice.

Rusia considera acest sistem, care urma să fie instalat în Polonia şi în Cehia, ca pe o ameninţare la adresa securităţii sale.

Moscova şi Washingtonul au dezminţit, de altfel, că hotărârea americană în acest dosar ar fi făcut obiectul vreunei înţelegeri între cele două ţări.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici