Medvedev recunoaşte că în Rusia au loc asasinate politice

Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a recunoscut duminică faptul că în Rusia au loc asasinate cu caracter politic, după ce la Moscova au avut loc mai multe crime neelucidate, unele dintre victime fiind ziarişti.

20 afișări
Imaginea articolului Medvedev recunoaşte că în Rusia au loc asasinate politice

Medvedev recunoaşte că în Rusia au loc asasinate politice (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Din nefericire, ziariştii suferă, ca şi alţi cetăţeni, din cauza activităţilor infracţionale", a declarat Medvedev într-un interviu acordat BBC, al cărui text a fost publicat duminică pe site-ul Internet al Kremlinului.

"Nu cred că este vorba în toate cazurile de acţiuni politice. Dar în unele situaţii este posibil să fie vorba despre răzbunare politică, sunt absolut sigur", a adăugat el.

Cazul asasinării ziaristei Anna Politkovskaia, care lucra pentru Novaia Gazeta şi era unul dintre puţinii jurnalişti care acoperea războiul din Cecenia, nu a fost elucidat încă, nici chiar după un proces care a durat trei luni. În ianuarie, avocatul Stanislav Markelov şi ziarista Anastasia Baburova, care lucra pentru tot pentru bisăptămânalul Novaia Gazeta, au fost împuşcaţi mortal în plin centru al capitalei ruse.

Medvedev şi-a exprimat aprecierea pentru publicaţia Novaia Gazeta, una dintre puţinele din Rusia care îşi permit să critice deschis Kremlinul, şi a promis să acorde un interviu publicaţiei.

Opoziţia rusă a sperat că venirea la Kremlin a lui Medvedev va aduce schimbări după cei opt ani de mandat ai lui Vladimir Putin, criticat de comunitatea internaţională pentru încălcarea drepturilor omului în Rusia.

În ceea ce priveşte cazul lui Mihail Hodorkovski, fost director al grupului petrolier Iukos condamnat în 2005 la opt ani de închisoare pentru fraude fiscale şi judecat într-un al doilea proces, Medvedev a afirmat că este vorba strict despre fapte penale. "Nici preşedintele, nici nimeni altcineva nu are dreptul de a se amesteca", a spus el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici