Medvedev şi Voronin vor discuta despre situaţia R.Moldova înaintea alegerilor

Preşedintele rus şi omologul său moldovean vor discuta despre o largă varietate de probleme prioritare ale cooperării bilaterale, dar şi despre situaţia dinaintea alegerilor anticipate din R.Moldova, din 29 iulie, a declarat o sursă de la Kremlin, citată de Itar-Tass.

14 afișări
Imaginea articolului Medvedev şi Voronin vor discuta despre situaţia R.Moldova înaintea alegerilor

Medvedev şi Voronin vor discuta despre situaţia R.Moldova înaintea alegerilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Preşedintele moldovean, Vladimir Voronin, va sosi la Moscova pentru o vizită de lucru la 22 iunie, la invitaţia şefului statului rus.

"Având în vedere că data vizitei, 22 iunie, este ziua comemorării celor care şi-au jertfit viaţa în cel de-al doilea război mondial, şefii de stat vor depune în cursul dimineţii jerbe de flori la Mormântul Soldatului Necunoscut", a declarat duminică o sursă de la Kremlin.

Potrivit acestei surse, "subiectele de discuţie includ situaţia din (Republica) Moldova în legătură cu campania pentru noile alegeri anticipate din (această) republică, anunţate la 29 iunie".

"Liderii vor acorda, de asemenea, atenţie stadiului şi evoluţiei dezvoltării relaţiilor economice şi comerciale dintre ţările noastre", a precizat sursa citată.

"Rusia continuă să rămână unul dintre principalii parteneri economici ai moldovenilor. În 2008, totalul schimburilor economice a ajuns la 1,79 miliarde de dolari (o creştere cu 32,1 la sută faţă de 2007), atât în privinţa exporturilor ruseşti, de 1,14 miliarde de dolari (o creştere de 31,7 la sută), cât şi a importurilor, de 651,1 milioane de dolari (o creştere de 32,9 procente)", a precizat această sursă.

Criza financiară şi economică mondială a avut consecinţe asupra schimburilor reciproce la începutul acestui an, a subliniat sursa citată.

Diminuarea comerţului se menţine la un nivel de 30 de procente până în prezent, în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Această diminuare este cauzată de situaţia nefavorabilă a preţurilor la materiile prime, întreruperilor livrărilor de gaz rusesc şi închiderii unor întreprinderi din zona Nistrului.

În legătură cu acestea, cei doi lideri vor discuta despre diversificarea pieţei, acordarea de stimulente pentru dezvoltarea relaţiilor regionale şi posibilităţile de a ridica la un nou nivel de calitate relaţiile privind implementarea unor proiecte de investiţii.

Cei doi preşedinţi vor acorda, totodată, atenţie cooperării integrate în cadrul Comunităţii Statelor Independente, luând în considerare faptul că Republica Moldova deţine în acest an preşedinţia acestui organism, care va fi preluată de Rusia în 2010.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici