Membri Fatah aclamă refuzul lui Mahmoud Abbas de a recunoaşte caracterul evreiesc al Israelului

Consiliul revoluţionar al Fatah, mişcarea lui Mahmoud Abbas, a aprobat luni, cu strigare, refuzul preşedintelui palestinian de a recunoaşte caracterul evreiesc al Israelului, au anunţat participanţi la reuniune.

138 afișări
Imaginea articolului Membri Fatah aclamă refuzul lui Mahmoud Abbas de a recunoaşte caracterul evreiesc al Israelului

Mahmoud Abbas (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Într-un discurs, Mahmoud Abbas a dat asigurări că, la "vârsta de 79 de ani, el nu va ceda în legătură cu drepturile poporului său şi nici nu va trăda cauza", potrivit aceloraşi surse.

"Preşedintele Abbas a afirmat încă o dată refuzul său de a recunoaşte caracterul evreiesc al statului Israel, iar membrii Consiliului revoluţionar s-au ridicat pentru a aplauda şi a saluta această decizie, care a fost aprobată în unanimitate", a declarat pentru AFP un membru al acestei structuri a Fatah, care s-a exprimat sub acoperirea anonimatului.

"În pofida imenselor presiuni exercitate asupra noastră, nu vom putea accepta aşa ceva", a declarat preşedintele palestinian, citat de surse.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a făcut din problema privind recunoaşterea "Israelului ca stat al poporului evreu" un element-cheie pentru semnarea unui acord de pace. El afirmă că tocmai această problemă, ci nu ocuparea teritoriilor palestiniene, constituie "rădăcina conflictului" dintre cele două popoare.

Palestinienii resping categoric revendicarea lui Netanyahu, anunţând că ei au recunoscut deja statul Israel, în 1993.

Administraţia americană, care s-a declarat în favoarea recunoaşterii caracterului evreiesc al Israelului, a subliniat că această problemă, care riscă să compromită "acordul cadru" asupra căruia lucrează secretarul de Stat John Kerry, ar trebui soluţionată neapărat de negociatorii israelieni şi palestinieni.

Liderul palestinian va efectua săptămâna viitoare o vizită oficială în Statele Unite, unde urmează să fie primit la 17 martie de preşedintele american Barack Obama.

Negocierile de pace israeliano-palestiniene au fost reluate în iulie 2013, la iniţiativa lui John Kerry, după aproape trei ani de întrerupere. Un "acord cadru" care să definească liniile directoare ale "statutului final" trebuie semnat până la 29 aprilie. "Statutul final" prevede reglementarea problemelor legate de frontiere, colonii, securitate, statutul Ierusalimului şi cel al refugiaţilor palestinieni.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici