Merkel şi Putin consideră importantă păstrarea integrităţii teritoriale a Ucrainei

Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele rus Vladimir Putin au subliniat duminică, într-o conversaţie telefonică, asupra importanţei păstrării integrităţii teritoriale a Ucrainei, a anunţat un purtător de cuvânt al Guvernului german.

583 afișări
Imaginea articolului Merkel şi Putin consideră importantă păstrarea integrităţii teritoriale a Ucrainei

Angela Merkel, Vladimir Putin (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Cei doi (lideri politici) sunt de acord asupra faptului că Ucraina are nevoie, rapid, de un guvern în măsură să acţioneze şi ca integritatea sa teritorială să fie păstrată", a anunţat Cancelaria germană într-un comunicat, în contextul în care ţara vecină Rusiei se confruntă cu tulburări politice, soldate cu destituirea lui Viktor Ianukovici din funcţia de preşedinte sâmbătă.

Ei au subliniat totodată că stabilitatea Ucrainei este "în interesul lor comun, indiferent că este vorba despre planul politic sau economic".

Convorbirea lui Merkel şi Putin are loc în contextul în care ţara vecină Rusiei se confruntă cu tulburări politice, soldate cu destituirea lui Viktor Ianukovici din funcţia de preşedinte sâmbătă.

Berlinul a jucat un rol important în încercările de soluţionare a crizei care a afectat ţara timp de trei luni, prin intervenţia ministrului german de Externe Frank-Walter Steinmeier, care s-a aflat la Kiev, joi şi vineri, împreună cu omologii săi polonez Radoslaw Sikorski şi francez Laurent Fabius, cu scopul de a negocia un acord între Guvern şi opoziţie.

Anterior, Merkel a vorbit la telefon cu opozanta ucraineană Iulia Timoşenko, eliberată sâmbătă, după doi ani şi jumătate de închisoare.

Ea i-a cerut să se "angajeze în favoarea unităţii ţării şi să se adreseze şi persoanelor din estul ţării", în mod tradiţional proruse, în contextul în care vestul este mai naţionalist.

Preşedintele Parlamentului Oleksandr Turcinov, un apropiat al Iuliei Timoşenko, a fost ales de către deputaţi, cu o majoritate largă, în funcţia de preşedinte interimar al ţării.

Însă îngrijorările cu privire la această ţară, cu 46 de milioane de locuitori, continuă să fie puternice în străinătate. Ucraina pare foarte divizată între estul rusofon şi rusofil, majoritar, şi vestul naţionalist şi ucrainofon, şi pare că se află pe marginea prăpastiei falimentului financiar.

Rusia a denunţat sâmbătă, prin ministrul de Externe Serghei Lavrov, atitudinea opoziţiei ucrainene şi a avertizat cu privire la o criză a suveranităţii Ucrainei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici