Merkel şi Schulz îndeamnă cetaţenii să voteze în scrutinul parlamentar de duminică. Cine s-ar plasa pe primul loc, potrivit unui sondaj publicat astăzi

Angela Merkel, preşedintele Uniunii Creştin-Democrate (CDU), şi adversarul acesteia, liderul social-democrat Martin Schulz, au îndemnat cetăţenii să voteze în scrutinul parlamentar programat duminică, actualul cancelar dând asigurări că nu se va repeta afluxul de imigranţi extracomunitari din 2015.

3362 afișări
Imaginea articolului Merkel şi Schulz îndeamnă cetaţenii să voteze în scrutinul parlamentar de duminică. Cine s-ar plasa pe primul loc, potrivit unui  sondaj publicat astăzi

Merkel şi Schulz îndeamnă cetăţenii să voteze în scrutinul parlamentar de duminică. Cancelarul Germaniei dă asigurări că nu se va repeta afluxul de imigranţi extracomunitari din 2015

Aproximativ 61,5 milioane de cetăţeni sunt aşteptaţi la urne în scrutinul parlamentar federal programat duminică în Germania.

Potrivit unui sondaj publicat sâmbătă de Institutul INSA, partidul Angelei Merkel - Uniunea Creştin-Democrată (CDU) -, şi filiala bavareză a acesteia - Uniunea Creştin-Socială (CSU) -, se vor plasa pe primul loc în scrutinul legislativ federal, fiind creditate cu 34%. Pe locul doi în intenţiile de vot se situează Partidul Social-Democrat (SPD, centru-stânga), condus de Martin Schulz, fost preşedinte al Parlamentului European, cu 21%. Pe locul al treilea, cu 13% din intenţiile de vot, se poziţionează partidul eurosceptic Alternativă pentru Germania (AfD, extremă-dreapta), urmat de formaţiunea Die Linke, care are o doctrină de stânga, cu 9%, şi de Partidul Democraţilor Liberi (FDP, centru-dreapta), tot cu 9%. Formaţiunea Alianţa '90/Partidul Verzilor (B90/G, centru-stânga) este creditată cu 8%.

Dacă Alternativă pentru Germania va obţine acest scor, va fi prima dată după al II-lea Război Mondial când un partid de extremă-dreapta va avea reprezentanţi în Parlament.

Angela Merkel a îndemnat alegătorii să participe la vot, reiterând angajamentul pentru susţinerea familiilor, pentru evitarea majorării taxelor şi în favoarea îmbunătăţirii siguranţei publice. De asemenea, liderul creştin-democrat a lăudat rolul Uniunii Europene în oferirea de stabilitate. "Vrem să creştem motivaţia alegătorilor, în contextul în care mulţi încă sunt indecişi", a afirmat Angela Merkel.

Referindu-se la criza imigranţilor extracomunitari din anul 2015, Merkel a justificat politicile de flexibilitate invocând raţiuni umanitare, dar a dat asigurări că situaţia nu se va repeta. "Ceea ce s-a întâmplat în anul 2015 nu se poate repeta şi nu se va repeta", a spus Merkel, dând asigurări că va proteja frontierele Uniunii Europene.

La rândul său, Martin Schulz, liderul Partidului Social-Democrat (SPD), a lansat un apel la vot, explicând că absenteismul va favoriza formaţiunea Alternativă pentru Germania, "groparul democraţiei".

Liderul social-democrat s-a declarat optimist privind rezultatul scrutinului parlamentar, argumentând că 37% dintre alegători sunt indecişi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici