Mesaje cutremurătoare înregistrate în ultimele momente de viaţă ale victimelor de la 11 septembrie 2001

Majoritatea victimelor atentatelor au murit în infernul de la 11 septembrie 2001 fără să poată chema pe cineva în ajutor, dar unele dintre cele 3.000 de persoane decedate în urmă cu zece ani au încercat un ultim contact disperat cu lumea exterioară.

6594 afișări
Imaginea articolului Mesaje cutremurătoare înregistrate în ultimele momente de viaţă ale victimelor de la 11 septembrie 2001

Mesaje cutremurătoare înregistrate în ultimele momente de viaţă ale victimelor de la 11 septembrie 2001 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Fie că au fost lansate prin telefoane mobile, telefoane fixe încă în stare de funcţionare din World Trade Center (WTC) sau prin telefoanele cu plată disponibile la bordul avioanelor deturnate, unele dintre aceste mesaje au fost salvate.

Un astfel de exemplu este apelul unei femei, Melissa Doi, în vârstă de 32 de ani, care se afla atunci într-o companie ce îşi avea sediul la etajul 83 al turnului de sud al WTC. Ea a putut rămâne la telefon cu un angajat al serviciilor de urgenţă timp de patru minute, după impactul avionului:

- "Voi muri, aşa este?", afirmă ea plângând.

- "Nu, nu, nu, nu", răspunde operatoarea.

- "Voi muri, ştiu!"

- "Doamnă, doamnă, spuneţi-vă rugăciunile", afirmă angajata în semn de consolare.

- "Doamne, te rog ..."

Conversaţia se încheie la scurt timp după un strigăt de ajutor disperat al Melissei Doi.

La un etaj superior, Kevin Cosgrove încerca şi el să se alăture serviciilor de urgenţă. Vocea vicepreşedintelui unei companii de brokeraj, ale cărei birouri se aflau la etajul 99, este auzită pentru ultima dată la ora 09.58.

"Oh, Dumnezeule!", afirmă el, după care începe să strige în momentul în care se aude cum turnul se prăbuşeşte.

Alte discuţii au fost înregistrate din avioanele deturnate, iniţiate de personalul navigant sau de călători.

Betty Ong, de exemplu, era stewardesă la bordul cursei 11 a American Airlines, care plecase din Boston. La ora 08.19, ea contactează controlorul de la sol. Ea explică cum două colege ale ei au fost înjunghiate şi cum postul de pilotaj nu răspunde.

"Cred că suntem deturnaţi", explică ea. Abia după 30 de minute, avionul în care se află loveşte turnul de nord.

Alice Hoagland încearcă să îl sune pe fiul ei, Mark Bingham, după ce află despe deturnare. Acesta urcase în cursul dimineţii la bordul zborului 93 al United Airlines.

"Fă tot posibilul pentru a prelua controlul avionului", îi spune ea pe un ton calm şi închide lăsând un mesaj pe telefonul mobil. Avionul s-a prăbuşit până la urmă pe un câmp din Pennsylvanie, în loc de Washington, presupusa ţintă.

Mark Bingham este considerat unul dintre pasagerii care au atacat cu preţul vieţii lor teroriştii, evitând ca avionul să se prăbuşească peste Capitoliu sau Casa Albă.

La New York, Brian Sweeney era la bordul zborului 175 al United Airlines înainte ca avionul să lovească turnul de sud, la ora 09.03. Cu câteva minute înainte, el reuşeşte să îi lase un mesaj soţiei sale:

"Ascultă, sunt la bordul avionului derurnat", afirmă el. "Vreau doar să îţi spun că te iubesc, că îţi doresc numai bine. Acelaşi lucru este valabil pentru părinţii mei şi pentru prietenii noştri. Vă iubesc pe toţi".

Alţii au putut schimba câteva ultime cuvinte. Beverly Eckert, citată de New York Magazine în ediţia din această săptămână, îşi aminteşte cât de bucuroasă a fost să primească un apel de la soţul ei la ora 09.30. Ea presupunea că acesta a reuşit să scape din birou, aflat în turnurile gemene.

"Mi-a spus că era în continuare la etajul 105 şi am înţeles imediat că nu se va mai întoarce acasă. După câteva minute de conversaţie, am auzit un zgomot surd". Turnul începea să se prăbuşească.

"L-am strigat pe nume iar şi iar, apoi m-am aşezat strângând telefonul la piept".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici